Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Tvivel – när Annie bjuder hem till byn

Publicerad 2013-02-22

Förväntningarna inför Maramö-mötet tonas ner

När de fyra Alliansledarna samlas hos Annie Lööf i småländska Maramö är det inte för att plocka fram några politiska överenskommelser, säger källor till Aftonbladet.

Det var mötet som skulle gjuta nytt liv i ett trött ­Allianssamarbete.

Men Aftonbladet kan i dag avslöja att parti­ledarna nu försöker tona ner förväntningarna inför Maramö så mycket det ­bara går.

– Det är bara Annie Lööf som vill spela upp dem, vilket kan vara farligt, ­säger en riksdagskälla.

Under sitt tal i Alme­dalen i somras bjöd Annie Lööf in de övriga Allians­ledarna till sitt föräldrahem i småländska Maramö. ­Enligt C-ledaren skulle ­mötet bli en nystart för samarbetet mellan partierna som hon menade hade tappat fart och vars glöd falnat­.

– Det är dags att trycka på den stora knappen ”refres­h”, sa Lööf.

Men flera av de andra ­Allianspartierna ställde sig frågande till Lööfs inbjudan och det dröjde flera månader innan de tackade ja. ­Enligt vad Aftonbladet ­erfar var irritationen stor, eftersom ingen visste om Lööfs utspel i förväg.

”Bra att komma ifrån”

Nu talas det inte längre om att mötet ska resultera i en Alliansen 2.0. Afton­bladet kan i dag avslöja att flera av partiledarna gör allt för att tona ned förväntningarna inför mötet.

– Det blir inga stora politiska överenskommelser. Det är väl bra att komma ifrån och fokusera på vägen framåt, men det är inte där det händer, det är i regeringskansliet. Men vi ska planera hur Alliansen ska sys ihop fram till valet, ­säger en källa.

”Måste leverera”

I bland annat KD har det också funnits en irritation över att Annie Lööf trissat upp förväntningarna inför mötet.

– Jag uppfattar att Lööf vill spela upp dem, framför allt i lokalmedia. Det är lite farligt att göra det, för då måste man också leverera. Där går en skiljelinje ­mellan C och de andra, ­säger en källa.

Enligt Michael Arthursson, partisekreterare (C), ska mötet i Maramö ses som en energiinjektion.

– När Annie bjöd in till Maramö var hon ganska självkritisk. Det var många som hade lite avvaktande hållning, men jag tror att många har känt att det fanns en väldig energi i Alliansen­ inför maktskiftet 2006 och även inför 2010. Nu har vi en ny situation när vi ska söka omval en tredje gång och det är viktigt att få in ny ­energi, ­säger han.