Häktades för miljonbluffen

Publicerad 2013-02-15

ett av de största bedrägerierna – någonsin Brodern och systern, båda i 50-årsåldern, greps av polis i sina hem i går. Kvinnan ska enligt Försäkringskassan ha simulerat en fysisk funktionsnedsättning och brodern ska ha fungerat som hennes assistent. Kvinnan bröt ihop och har inte kunnat höras av polisen, men mannen nekar till anklagelserna.

Syskonen ska ha bluffat Försäkringskassan på 20 miljoner kronor.

Bidragssvindeln ska han pågått under ett decennium.

I dag häktades de misstänkta grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott

Polisen spanade på brodern och ­systern som är i 50-års­åldern i nästan ett år innan de slog till. I början av februari greps de i sina respektive hem i Norrland – misstänkta grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott.

Har häktats

Systern ska ha simulerat en fysisk funktionsnedsättning och brodern ska ha fungerat som hennes assistent.

Syskonen tros ha svindlat till sig drygt 20 miljoner kronor i bidrag från Försäkringskassan.

Misstankarna rör grovt bidragsbrott mellan mars 2003 och juli 2012. Under den perioden ska syskonen ha lurat till sig 12–13 miljoner kronor. Totalt misstänks de ha fått ytterligare 7–8 miljoner kronor i bidrag, men det kan inte tas upp i ett eventuellt åtal eftersom det är preskriberat.

I dag häktades syskonen på sannolika skäl misstänkta för brotten.

I rätten bestred mannen att han skulle häktas.

– Han förnekar brott, säger hans försvarare Alf Bolin.

Han kan inte säga något mer om fallet eftersom det råder yppandeförbud efter en begäran från åklagaren Lo Jonsson. 

"En person som ljuger"

Förhandlingen mot kvinnan hölls via videolänk från en rättspyskiatrisk klinik där hon är intagen. Också hon förnekar brott och bestred häktningen, skriver Allehanda.se.

Aftonbladet pratade med anhöriga till syskonparet efter att de gripits. De uppgav då att en traumatisk upplevelse i ungdomen gjort kvinnan psykiskt sjuk.

När hon är bland främlingar sviker krafterna och hon måste därför ofta sitta i rullstol trots att hon inte har en synlig funktionsnedsättning, enligt de anhöriga.

Kvinnan är djupt troende och körledare i kyrkan. Hon föreläser också om bland annat andlighet. Hennes bror ska i perioder ha bott utomlands, men därifrån skött sitt assistansuppdrag.

I mars 2012 drog Försäkringskassan in hjälpen. Enligt uppgifter till Aftonbladet skedde det efter tips från anställda hos kvinnan.

– Hon är fruktansvärt ­intelligent, men också en person som ljuger mycket, säger en uppgiftslämnare.

ANNONS