Ännu en läkare om påstådda trakasserier: ”Det var chockerande”
Uppdaterad 2019-10-10 | Publicerad 2018-11-27
Nio månader har gått sedan en judisk läkare anmälde trakasserier på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
Nu väljer även hans judiska kollega att berätta om sin tid på den utpekade kliniken.
– Det var chockerande.
”Där går det judiska ghettot”. Kommentaren ska ha fällts för cirka tre år sedan av en överläkare och då chef mot två judiska kollegor, och ska vara en av flera nedlåtande kommentarer.
Aftonbladet har tidigare publicerat vittnesmål om trakasserier och mobbing som upplevts som antisemitiska på en av Sveriges mest prestigefyllda kliniker i landet. Nu väljer ännu en av de judiska läkarna, som har slutat på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, att berätta om sina upplevelser.
– Jag blev stött när personen kallade oss för judeghettot, men jag sa ingenting eftersom jag inte ville förstöra relationen till personen, som då var min chef, säger läkaren som vill vara anonym.
”Chockerande”
Läkaren reagerade också starkt när en judiska kollega ska ha fått repressalier som utestängning från verksamheten, efter att ha uppmärksammat ledningen på de påstådda arbetsmiljöproblemen på kliniken.
– Jag kom till Karolinska för att det är ett av de bästa sjukhusen i världen. Jag var ung, motiverad, ville jobba hårt och lärde mig mycket. Jag hade bra mentorer. I början var det chockerande att höra hur det fungerade och det tog ett tag för mig att förstå dynamiken, hur det fungerade på kliniken. Att personer tilläts trycka ner istället för att höja sin personal.
Den enda judiske läkare som arbetar kvar på kliniken ska ha larmat om missförhållanden redan under sommaren 2017, samt gjorde en anmälan om trakasserier och antisemitism i februari i år.
– Jag vägrar acceptera att det finns antisemitism och annan typ av rasism på en arbetsplats. Det är vidrigt att Karolinskas ledning inte har tillräckligt med kunskap om problemen och i stället har förminskat och förlöjligat situationen, har han tidigare sagt till Aftonbladet.
Läkaren som slutade på sjukhuset för cirka tre år sedan kallar sin före detta kollega för ”en hjälte”.
– Han är en fighter, som har fått lida både professionellt och personligen för att han står upp mot antisemitism.
”Skickar konstig signal”
Efter Aftonbladets publiceringar meddelande sjukhusledningen att de inleder en utredning med hjälp av en redan upphandlad advokatbyrå. Vittnesmålen i media har redan fått konsekvenser. Dagen efter Aftonbladets första publicering meddelade sjukhusledningen att överläkaren tar en ”time out” från sjukhuset. I förra veckan avgick chefen för den utpekade kliniken. ”Jag har inte agerat tillräckligt kraftfullt för att lösa problemen” meddelade personen, som kommer att fortsätta som forskare och läkare.
Ännu en person har tagit en ”time out” från sitt chefskap, men är kvar på kliniken som kirurg och professor. Det är samma kirurg som också utförde den interna utredning av den utpekade överläkaren i våras – en utredning som möttes av kritik eftersom personen pekas ut som en nära vän och kollega med överläkaren.
Han ska bland annat, enligt källor, ha frågat icke-judar om de upplevt antisemitism, inte protokollfört utredningen och dessutom ljög vid redovisningen av utredningen, enligt uppgifter.
– Det är uppenbart att en ”time out” har två olika betydelser på KS, varav den ena personen får gå hemma med full lön, medan den andra får komma till jobbet som vanligt men tillfälligt fråntagits sitt chefsansvar. Om personen är på jobbet och informellt fattar beslut ser ändå alla personen som chef. Det är teater och skickar en konstig signal, säger en person med insyn.
”Klartlägger förhållanden”
Kajsa Södergran, tf. hr-direktör, svarar på kritiken.
– Chefen för enheten har tagit time out från sin roll som linjechef under den tid utredningen pågår och vi klartlägger förhållanden. Det innebär att hen inte har ett chefsansvar men arbetar fortfarande som kirurg på enheten.
Aftonbladet har sökt det utpekade överläkaren.