Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Karolinska kallar in experter på antisemitism - nio månader efter anmälan

Uppdaterad 2018-11-21 | Publicerad 2018-11-13

Efter misslyckade utredningar – nu kallar sjukhusledningen flera experter på antisemitism till möte på Karolinska.

Sedan sommaren 2017 har ledningen kritiserats för att inte ta larm om trakasserier på allvar.

– Min klient har lidit av det, säger advokaten Sebastian Scheiman.

Aftonbladet avslöjande under tisdagsförmiddagen att chefen för den utpekade kliniken avgår, samt ännu en chef tar en ”time out” under pågående utredning.

En av de utsatta judiska läkarna anmälde systematiska trakasserier, mobbing och antisemitiska glåpord från en överläkare till sjukhusledningen. Den judiske läkaren ska även ha larmat om samma problem redan i juni 2017, och att den utpekade överläkaren ska ha publicerat flera antisemitiska nidteckningar i sociala medier som granskats av både svenska myndigheter och en internationell människorättsorganisation specialiserade på antisemitism.

– Det visar på ett extremt dåligt omdöme, de är alldeles uppenbart antisemitiska. Om de dessutom ingår i ett större sammanhang gör det ju bara saken värre. De här bilderna är tyvärr inte ovanliga utan dyker upp i många sammanhang på nätet, har Svante Weyler på Svenska kommittén mot antisemitism tidigare sagt till Aftonbladet.

Aftonbladets avslöjanden kring Karolinska Universitetssjukhuset i Solna har lett till flera konsekvenser, bland annat att den utpekade överläkaren blivit avstängd på obestämd tid.

Nu, nio månader senare efter flera skarpt kritiserade internutredningar, tar sjukhuset även in tidigare avböjd experthjälp om antisemitism, som presenterades för Karolinska redan i september.

– Sjukhusledningen har bjudit in på möte. Jag är angelägen om att eventuellt kunna bidra till att problemet löses, säger Svante Weyler.

Avböjde först hjälp

Under onsdag träffar även sjukhusledningen rabbinen Abraham Cooper, företrädare på den internationella människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center.

I ett brev till tillförordnad sjukhusdirektör Annika Tibell i mitten på oktober kritiserade han starkt ledningen för att ha ”ignorerat problemen” vilket ska ha förvärrat situationen för de judiska personer som är kvar på sjukhuset med ”ännu mer aggressiv mobbing”.

– Det har nu gått nio månader sedan vi informerade KS om detta. Ju längre tid som går desto längre tid lider min klient. Och längre tid riskerar det att ta. Utredarna har till exempel fortfarande inte hört min huvudman, de känner fortfarande inte till de vittnen vi vill ska höras och de har inte heller tagit del av ytterligare, viktig dokumentation, säger Sebastian Scheiman, en av de utsatta judiska läkarnas advokat.

Aftonbladet har tidigare berättat att Abraham Cooper i sitt brev även erbjöd att hjälpa sjukhuset med att göra en ordentlig och seriös extern utredning – och poängterar att ”ditt sjukhus behöver inte ännu en skandal så som med kirurgen Paolo Macchiarini... Sverige behöver inte ännu en stor kris som bekräftar en hög nivå av antisemitism, som den som existerar i Malmö”.

Något som Annika i Tibell i sitt svar först inte nappade på.

– Det är positivt att sjukhusledningen nu ska ha de här mötena. Det var något vi föreslog redan från första början, att in externa experter i frågan om antisemitism. Däremot är det tråkigt att det är först när problemen exponerats i media som sjukhuset ser allvaret i problematiken. Vi har ju inte ändrat någonting i våra påståenden om situationen sedan i februari, säger Sebastian Scheiman.

Experter: Utan tvekan antisemitiska

Enligt uppdragsbeskrivningen som upprättades i oktober mellan sjukhuset och advokatbyrån Flood Herslow Holme har byrån nu i uppdrag att utreda anmälan om antisemitism och trakasserier som kom in nio månader tidigare. De ska också utreda Karolinskas tidigare utredningar samt om arbetsgivarens åtgärder varit tillräckliga.

Sebastian Scheiman har i flera mejlväxlingar med Karolinskas tillförordnade förhandlingschef Gustaf Bessfelt Juhlin påtalat att det finns en inbyggd ”bias” i och med att byrån ska granska sin uppdragsgivare, eftersom de är upphandlade inom ett ramavtal med sjukhuset sedan tidigare i år.

”Djupt anmärkningsvärt”

Scheiman har också tidigare riktat kritik mot att Karolinskas intentioner att skapa ett ”register” över utsatta judar på sjukhuset samt krav på att själva samla in vittnesuppgifter om de påstådda missförhållandena. Något som förutom Simon Wiesenthal Center även generalsekreteraren på advokatsamfundet Anne Ramberg reagerat starkt på.

– Det beteendet är djupt anmärkningsvärt, bortsett från att det är oprofessionellt så är det djupt oseriöst. Att en stor myndighet som beter sig på det viset är förvånande, säger hon.

Sjukhusledningen har nu gjort en kovändning, bytte extern utredare som nu har möjligheten att kunna anonymisera uppgifter i sin rapport.

Aftonbladet har sökt tillförordnad sjukhusdirektör Annika Tibell, som efter lunch har bjudit in media till ett telefonmöte.

Advokatfirman Flood Herslow Holme vill inte kommentera utredningen.