Det kommer bli bättre – 2013

Uppdaterad 2011-09-08 | Publicerad 2011-08-18

Experter ska bedöma sjuka – men Försäkringskassans beslut dröjer

Kent Öst, 61, har varit utförsäkrad sedan 2009. Han lider av vaskovagal synkopé och kan svimma när som helst, men får ingen hjälp av Försäkringskassan.
–  Jag var tvungen att gå i pension i förtid och förlorar en massa pengar. Jag orkade inte hålla på och kämpa med försörjningsstöd, säger Kent Öst.

Nu lovar Försäkringskassan mer rättssäkra bedömningar av sjukas arbetsförmåga.

Men inte förrän 2013:

– Folk drabbas dagligen. Förändringar behövs omedelbart, säger utförsäkrade psykologen Kent Öst, 63.

Rättssäkerheten ska öka när sjukförsäkrades arbetsförmåga bedöms, lovar Försäkringskassan i en rapport. Den nya utredningsmetoden testas från september, men blir standard tidigast 2013.

Innehåller tre steg

I dag finns inga tydliga riktlinjer för bedömningar av sjuka. Den nya metoden innehåller tre steg: en självrapport den sjuke själv fyller i, befintliga medicinska underlag och en undersökning av speciellt utbildad bedömningsläkare.

– Vi hoppas det ska komma gedigna bedömningar till Försäkringskassan, som det ska krävas mycket för att ifrågasätta, säger projektledaren Jan Larsson.

Förmodligen minskar behovet av försäkringsmedicinska rådgivare som tolkar läkarintyg. De kritiseras ofta för att vara för tuffa i sina bedömningar.

Kent Öst, 63, utförsäkrades 2009 efter sex års sjukskrivning. En försäkringsmedicinsk rådgivare underkände då hans intyg – trots att Kent lider av vaskovagal synkopé och kan svimma när som helst.

”Vilken utbildning?

Kent orkade inte överklaga och har i dag reducerad pension på 8 381 kronor

i månaden. Han är kritisk till den nya utredningsmetoden:

– Vilken utbildning ska de speciellt utbildade läkarna få? En halv dag på Försäkringskassan? Inte blir de bättre på att bedöma försäkringstagarna för det.

– Eftersom besluten är livsavgörande, borde de försäkrade träffa specialistläkare.