Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Britterna rasar mot barnslagsmål i bur

Publicerad 2011-09-22

Utan vare sig hjälm eller andra skydd slåss barnen i burar i England.

Publiken jublar under kamperna.

De yngsta barnen är bara åtta år gamla.

Det var på en kampsportsgala, som hölls i Preston i England den 10 september, som barnen tävlade i en typ av cagefighting.

De flesta matcherna under galan var i mixed martial arts, MMA, och hade vuxna tävlande. I grenen ”cage fighting” kämpar de tävlande i en rund bur. Det är tillåtet att både sparka, slå, knäa, armbåga och gripa tag i motståndaren för att få det övertag som krävs för att vinna.

Barn tävlade i bur

Men det var inte matcherna mellan de vuxna kampsportarna som upprörde på galan.

Bland slagskämparna fanns även barn – vissa så unga som åtta år. Barnen tävlar i en form av brottning med olika lås och grepp. De tillåts inte slå eller sparka.

Utan hjälmar, eller andra skydd på kroppen, går pojkarna upp i buren för att inleda matchen. I publiken sitter 200 personer som betalat för att se galan.

– Tänk på hur de här killarna kommer att vara om några år, säger en av kommentatorerna på filminslaget från matchen.

”Ingen tvingar honom”

Under matchen börjar en av pojkarna, en åttaåring, gråta. Han kontrolleras av läkare innan matchen tillåts fortsätta.

– Det är oroande att vissa av dem som deltar är så unga som åtta år, en ålder när de fortfarande utvecklas både fysiskt och mentalt, säger Chris Cloke, chef för den brittiska barnsäkerhetsorganisationen NSPCC, till Sky News.

Föreningen är kritisk till att föräldrar låter sina barn delta.

Nioåriga Kian är en av dem som kämpar i filmklippet. Han tycker att det är både spännande och kul att tävla i cagefighting.

– Ingen tvingar honom. Om han tycket att det är kul så ska inte vi stoppa honom. Då får han göra det, säger Kians pappa Nick Hartley till Sky News.

Polisen utreder inte

Efter att ha sett filmsekvensen där två pojkar slogs mot varandra polisanmälde en besökare galan. Men enligt polisen i Lancashire bryter de inte mot lagen, och de kommer inte att utreda saken vidare.

– De finns tävlingar för barn från fem år, och det är verkligen en sport som är på gång, säger den professionella kampsportaren Steven Nightingale, som organiserade tävlingsgalan, till Daily Mail.

Ägaren till klubben, Michelle Anderson, menar att det inte är något fel med att låta barn tävla.

– Föräldrarna var närvarande. Vill människor hellre att de här barnen befinner sig på gatorna med knivar och pistoler, säger hon till Sky News.