Fritagningen – en stor bluff

Publicerad 2011-08-26

Lars Adaktusson skulle frita Dawit Isaak för 2,5 miljoner

Svenskarna åkte till Jordanien för att frita Dawit Isaak – för 2,5 miljoner kronor.

Lars Adaktusson var en av dem som ingick i planen.

Men allt var en bluff av storbedragerskan Vera Cedrell, 57.

Våren 2009 kontaktades journalisten Lars Adaktusson, då på TV8, av Vera Cedrell. Med ett förflutet som journalist har hon flera kontakter i Mellanösterns diktaturer.

Cedrell presenterade en spektakulär plan. Svenske journalisten Dawit Isaak, fängslad i Eritrea, skulle fritas via inofficiella kanaler. För 400 000 dollar, motsvarande 2,5 miljoner kronor, skulle han flygas ut ur landet tillsammans med Cedrell. Även en eritreansk minister skulle vara inblandad.

Känd bedragare

Adaktusson skriver själv i DN om händelsen, utan att nämna någon vid namn. Han vill inte säga till Aftonbladet att det gäller Cedrell, något som dock kan bekräftas av TT.

Cedrell är en känd bedragare och har tidigare lurat svenska myndigheter och journalister.

”Skeptisk inställning”

– Vi bestämde oss på TV8 för att ha en skeptisk inställning eftersom det rörde sig om en person som hade ett dubiöst förflutet. Men vi bestämde oss också utifrån humanitära aspekter att det vore helt fel att bara lägga det åt sidan, säger Adaktusson.

UD avrådde honom från att betala. Men efter att ha kontrollerat delar av Cedrells uppgifter körde Adaktusson vidare. Han kontaktade tidningen Expressen som nappade.

I juni 2009 begav sig reportrar och fotografer från tidningen till Jordaniens huvudstad Amman. Därifrån skulle de fortsätta till Eritreas huvudstad Asmara. Adaktusson skulle ansluta senare.

Väl på plats drog allting ut på tiden och det uppdagades att Cedrell ljugit. Projektet avblåstes.

I DN skriver Adaktusson: ”Allt tydde på att vi alla hade utsatts för en förslagen bedragare”.

Fick viss ersättning

– Min enda förklaring är att hon cyniskt och beräknande försökt utnyttja den här situationen. Det är skrämmande att det finns människor som är beredda att utnyttja ett tragiskt humanitärt fall för egen vinning, säger han.

Enligt Adaktusson fick kvinnan viss ekonomisk ersättning, något som dock TV8 aldrig var inblandade i.

I ett mejl till Aftonbladet skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson att tidningen inte ”betalat ut arvode till någon som bluffat oss”.

Aftonbladet har på flera sätt försökt att komma i kontakt med Vera Cedrell.