Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Nu kommer giftalgerna

Uppdaterad 2013-11-21 | Publicerad 2003-07-11

Algblomningen inledd väntas ta fart nästa vecka

Med sommar och värme kommer de giftiga blågröna algerna.

Algplågan har redan börjat i stora områden väster och nordväst om Gotland.

Nästa vecka väntas ett högtyck – med explosionsartad algblomning som följd.

Följ ämnen
GIFTALGER De blågröna giftalgerna flyter upp till ytan och ligger i stora sjok. Så här såg det ut förra året.

Algblomningen har blivt något av en otrevlig sommartradition.

Den giftiga katthårsalgen upptäcktes i tisdags i ett stråk strax nordväst om Gotland. Nu har området växt betydligt och täcker enligt SMHI stora delar av området mellan Gotland och fastlandet.

– Vi har en svag algblomning ute på öppet vatten. Det är ett ganska stort område, men än så länge har vi inte fått några rapporter om att algerna ska ha nått stränderna, säger Annelie Mattisson, biolog vid Länsstyrelsen i Stockholm.

Kan komma snabbt

Årets algblomning kommer vid ungefär samma datum som den gjort tidigare år. Jämfört med förra året är dock årets något mindre omfattande, men det kan ändras snabbt.

Algerna vill ha varmt och lugnt väder, utan alltför mycket blåst – precis det väder det ser ut att bli nästa vecka.

– Vi väntar ett högtryck nästa vecka och då finns det risk att algerna växer till sig. Men det är väldigt väderberoende vad som händer och om de stannar kvar ute på öppet vatten eller om de blåser in mot land, man får följa utvecklingen från dag till dag, säger Mattisson.

Farligt för barn

Experter varnar allmänheten för att bada på platser där vattenytan täcks av alger eller där vattnet är kraftigt grumlat och skiftar i blågrönt eller gulbrunt.

– Grön, blågrön, ser ut som rabarbersoppa säger en del. Det beror lite på om de är levande eller halvt nedbrutna, säger Mattisson. Människor som får i sig de giftiga blågröna algerna kan drabbas av kräkningar, diarré och feber. Ett barn som får en kallsup kan bli ordentligt magsjukt.

Vuxna får oftast hudproblem. Andra symptom kan vara öron- eller ögonvärk.

Men varningen gäller även för djur.

– Om hundar eller andra husdjur går ner och dricker av vattnet, så kan de bli sjuka. Det finns hundar som har dött, men det tillhör ovanligheterna, säger Mattisson.

Externa länkar

Så skyddar du dig

Anders Thoresson

Följ ämnen i artikeln