”Det många andra barn får kan jag inte ge mina”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-01

Breven strömmar in till Majblomman

En ensamstående mamma med två små pojkar som vill ha en riktig jul.

En kvinna som önskar en julgran och lite extra gott till sig och sina barn.

Önskningarna strömmar in till Riksorganisationen Majblomman till jul.

Breven skickas ofta direkt till Majblommans kontor. Ibland är det skolsköterskor som förmedlar kontakten. Det brukar finnas ansökningsblanketter på sköterskeexpeditionerna.

"Jämföra julklappar"

Lena Holm, generalsekreterare på Majblommans Riksförbund, säger att önskningarna ofta är blygsamma.

– Ofta är det basala saker som en gran, eller julmat på bordet. En familj ansökte bidrag för att kunna hälsa på en dotter i ett annat län. Ibland är det saker. Många barn tycker det är jobbigt att komma tillbaka till skolan efter jullovet då alla jämför vad man fått i julklapp.

En ensamstående mamma skriver i sitt brev:

"Pengarna vi ansöker om ska i första hand gå till en riktig jul med juklappar, gran, julpynt och julmat. Utöver det hade jag nog tänkt en gammal begagnad dator till mina pojkar. Jag skäms så mycket för att mina barn inte har nya kläder och saker som deras kamrater har. Därför skulle det betyda så mycket med en riktig jul och en riktig egen dator."

"Kan inte ge mina barn"

En annan kvinna skriver att hon tagit tag i sitt liv efter flera trasiga år. Hon tar hand om sitt barn och har börjat skolan, men ekonomin är tuff.

"Jag vet inte hur jag ska få ihop pengar till julen, juklappar och julmat", skriver hon.

En mamma till två skriver till Majblomman att hon levt på sjukbidrag i 12 år och att sönerna inte kunnat få en ordentlig jul på länge.

"Det många andra barn får kan jag inte ge mina", skriver hon.