Alla skolor släpper inte in SD

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2010-03-17

Fler gymnasieskolor är beredda att släppa in Sverigedemokraterna inför det här valet än för fyra år sedan.

Men fortfarande säger flera skolor nej.

Lärarnas tidning, som ges ut av Lärarförbundet, har frågat 100 gymnasierektorer i lika många kommuner om de är beredda att släppa in Sverigedemokraterna (SD) på skolan inför årets val. 62 svarar ja, 18 nej och 20 har inte bestämt sig.

I förra valrörelsen öppnade knappt tre av tio rektorer dörren för Sverigedemokraterna. Justitiekanslern har tidigare slagit fast att inget parti får särbehandlas. De skolor som säger nej till SD måste alltså säga nej till alla politiska partier.

Vill inte släppa in propaganda

– Vi har inget val, antingen alla eller ingen. Och jag vill inte släppa in öppet främlingsfientliga partier på vår skola, där det går så många elever med utländsk bakgrund. Det vill jag inte utsätta dem för, säger till TT Dan Sundblad, rektor på Arlanda gymnasium och en av de 18 som svarade nej i enkäten. Skolan har fått förfrågningar från bland andra Nationaldemokraterna och öppet nazistiska organisationer.

– Vi ska vara öppna mot samhället, men det är inte samma sak som att vi ska släppa in alla på skolan. Vi försöker i stället att seriöst jobba med de här frågorna i undervisningen. Jag tycker att det är bättre än att släppa in någon som bara gör propaganda, säger Dan Sundblad.

Utbildningsminister Jan Björklund har tidigare beklagat att skolorna helt stänger ute partierna från skolorna. Han har gett Skolverket i uppdrag att skriva riktlinjer för hur besöken ska hanteras.

Reinfeldt: Mycket olyckligt

Statsminister Fredrik Reinfeldt anser att det är mycket olyckligt att man med ett visst parti som grund stänger skolorna för alla politiska partier.

– Det oroar mig när man för att stänga ute en grupp stänger för alla, säger han till TT.

– Det är viktigt för det demokratiska samtalet att ge information och svara på frågor, att vara närvarande, säger han.

Reinfeldt konstaterar att regelsystemet gör det möjligt att fatta sådana beslut.

– Men det är inte bra. Vi bör inte höja trösklarna för att få en bra dialog med våra yngre, säger han.

– Det är i grunden viktigt att ge utrymme för de politiskt aktiva, framför allt för de partier som finns i riksdagen.

TT