Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Roligaste 10 000 kronorsfrågan

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-17

Krossat hjärta och för mycket tequila. Partiledarna kan rabbla sin politik som rinnande vatten – men håller hårt på det privata. Här lättar de dock på greppet och svarar på läsarnas roligaste privata frågor.

WETTERSTRAND

Om du fick välja en svensk manlig fotbollsspelare och en svensk kvinnlig artist som efterträdare till dig och Peter som språkrör, vilka väljer du då?

Mattias Aronsson, 28, Borås

– Robyn kanske, jag vet att hon har ett väldigt stort miljöengagemang och hon är ju rätt tuff och cool. Jag har en del kompisar som skulle älska om jag valde Zlatan så jag får väl göra det.

SAHLIN

Skämt åsido med Toblerone-historian nu. Men om du skulle vinna en sån här megastor Toblerone på Gröna Lund – skulle du då ta emot denna eller skulle du gå därifrån lottlös?

Petter Damberg, Örebro

– För väldigt många år sedan var familjen på Gröna Lund och förstås vann ett av barnen en gigantiskt stor Toblerone. (Skratt!) Då tittade barnet oroligt på mig och sa: Mamma, ska vi be att få byta choklad? Då gjorde vi det, och fick en gigantiskt stor chokladkaka, som vi stolt gick därifrån med.

– Jag har inga problem att skämta om Toblerone i dag, men jag tycker inte att det är så gott längre.

BJÖRKLUND

Vad händer efter döden?

Chris Ydestrand, Helsingborg

– Ja, det är ju många frågor man får som partiledare som man förväntas kunna svara på. Jag har i mitt vuxna liv brottats med det här om man tror eller inte tror på Gud och så. Inte ens jag, trots att jag är partiledare, har ett färdigt svar på den frågan. Jag vet inte.

REINFELDT

Ärligt nu Reinfeldt, vad tycker du om Anders Borgs hästsvans?

Nisse Nilsson, 42, Kalmar

– Jag tror att han trivs väldigt bra med den. Det är så det måste vara med frisyrer och olika saker som är personliga. Det är Anders grej och det ska han respekteras för.

– Det är fascinerande att se hur Anders, som har lett finansministrarnas arbete i EU, för fyra år sedan väckte en del frågor när han kom ned med ring i örat och hästsvans – men nu har han vunnit enorm respekt för sitt kunnande.

– Jag tror att de tycker att han är härlig med sina uttryck och samtidigt väldigt duktig.

OHLY

Hur kommer det sig att du aldrig har slips på dig?

Esbjörn Backlund, 32, Huddinge

– Jag har det någon enstaka gång, när det är väldigt högtidligt. Men anledningen till att jag väldigt sällan har slips är att jag har jobbat som konduktör på SJ i 18 år och haft slips varje arbetsdag. När jag lämnade uniformen tänkte jag att jag inte ska ha slips i onödan i fortsättningen.

REINFELDT

Brukar du prata med dig själv framför spegeln och öva in nya ansiktsuttryck, inför kommande intervjuer? :)

Inger Salomonsson, 41, Påarp

– Ja, det händer. Inte så ofta och jag står ibland utan spegel – ord är ju mitt verktyg. Ofta vill jag försöka förkorta det jag vill säga och då kan jag öva på det, ibland inför spegel, ibland inför mig själv. Min hustru är min bästa kritiker. Hon är stenhård.

SAHLIN

Du och Fredrik Reinfeldt går rätt hårt åt varandra när ni debatterar politik. Men vad tycker ni om varandra privat? Skulle du kunna åka på tältsemester med Fredrik Reinfeldt en svensk sommar, då regnet öser ner?

Fredrik

– (Skratt!) En tältsemester med Fredrik Reinfeldt i ösregn? Nej, den går bort. Jag tror att det är ömsesidigt. Fredrik Reinfeldt är en alldeles utmärkt bra person, han kämpar för det han tror på som moderatledare, men jag har ingen privat relation med honom. Jag känner inte honom. Jag känner stor respekt för honom som person, men jag vill väldigt gärna

byta plats med honom på det jobb han har.

OHLY

Enligt min mening så är det vad man har på pizzan som utmärker en som person. Lars Ohly, vad äter du för pizza i den lokala pizzerian?

Kim Odelberg, 22, Lund

– Det blir nog en Marinara. Med räkor och musslor. Jag vet inte vad det säger om mig som person. Men det säger antagligen att jag ofta tiger som en mussla och att jag är som räkan som sa jag är en hummer.

HÄGGLUND

Har du någon gång fått ditt hjärta krossat?

Josefina Lodin, Rönninge

– Ja, i ungdomen så fick man ju det med jämna mellanrum. Det där har blivit mer stabilt med tiden.

OLOFSSON

Hur lyckas du vara så hurtig hela tiden!?

Jenny Bengtsson, 26, Bandhagen

– Haha, en fin fråga. Jag sover det jag behöver någorlunda, äter nyttigt och försöker röra på mig. Det är inte konstigare än så. Om jag inte får sova kan jag inte hålla hjärnan i trim.

– Sedan är jag lyckligt gift, har en bra familj och det tror jag spelar roll. Att du mår bra och har det bra runt omkring dig.

OHLY

Vad skulle du göra om du var moderat för en dag?

John Bergström, 30, Stockholm

– Byta parti.

– Nu har jag varit folkpartist en gång i tiden, så jag vet hur det är att vara med i ett annat parti än Vänsterpartiet. Men Moderaterna. Jag skulle inte ens palla en dag.

WETTERSTRAND

Du är ganska lugn i ditt sätt att diskutera, men var du vild i din ungdom?

Andreas Hartmann, 20, Uppsala

– Det var jag naturligtvis, men jag var inte i med i det här anarkistgänget. Jag var ändå med i ett parti till exempel, jag var redan då inne på att det politiska systemet behövs.

– Det enda som jag har gjort som har uppmärksammats i lite olika sammanhang är att jag var med i en aktion där vi sprejade en döskalle på en flagga från oljebolaget Shell när de hade handel med apartheidregimen i Sydafrika. Jag har också druckit alldeles för mycket tequila någon gång.

REINFELDT

Om ditt liv var en film, vilken genre skulle den vara och vilken titel skulle den filmen då ha?

Camilla Lindblad, 37, Leksand

– Den skulle förmodligen heta ”Familjefadern” och vara en romantisk, men samtidigt verklighetsnära beskrivning av en familjefars olika ansträngningar att få livet att gå ihop.

– Jag har inte lovat någon tittarsuccé, men det är så mitt liv ser ut.

HÄGGLUND

Kan du rabbla upp de tio bibliska budorden i ordningsföljd?

Johan Norberg

– Nej, det kan jag inte.

– Får jag sitta och grubbla en stund tror jag att jag kan lista alla i alla fall.

BJÖRKLUND

Om du var tvungen att besluta – skulle du verkligen skicka ditt barn som svensk soldat till Afghanistan?

Sebastian Sjöblom

– Jag tror att som förälder så är man väldigt betänksam om ens barn kommer och säger att de vill delta.

– Ändå bör Sverige delta i de här internationella insatserna.

– Vi har många unga kvinnor och män som vill delta och de är fullt medvetna om att det naturligtvis är en riskfylld miljö, men tycker ändå att det är en viktig

insats.

– Skulle mina tonåringar en gång vilja göra detta skulle jag fråga dem om de tänkt igenom det.

– Sedan skulle jag säkerställa att det är en vettig uppgift, att de är bra utrustade och bra utbildade. Men till sist, om de vill, skulle jag uppmuntra det.

OLOFSSON

Vad skulle du göra om du var osynlig för en dag?

Anna-Karin Andersson, 30, Rönninge

– Då skulle jag titta på saker och ting. Museer, designgrejer och så, där ingen kunde prata med mig. Och sedan skulle jag inte ha någon med mig som kunde sucka över att det tog för lång tid. Utan bara få gå och göra vad jag själv vill.

WETTERSTRAND

Du sitter i en båt och har möjlighet att rädda en av följande personer: George W Bush, BP:s vd Carl-Henric Svanberg eller den dåvarande chefen för Tjernobyl. Vem drar du upp och varför? Vad skulle du säga till de övriga i vattnet?

Caroline Svensson, 29, Örnsköldsvik

– Jag tror att jag skulle dra upp Tjernobylchefen, för han är den av de tre som jag hyser störst hopp om att han faktiskt har fattat att han har gjort något riktigt jävla dumt. Till de andra får jag säga ”det finns inte plats tyvärr”.

HÄGGLUND

Du ser ut att vara den mest vältränade partiledaren (i ditt livs form). Är det en slump att du är i så bra form just under ett valår?

Erik Mattsson, Sollentuna

– Jag är verkligen inte i mitt livs form, då får man backa tillbaka ganska många år. Men jag försöker hålla mig i trim på det viset att jag motionerar regelbundet och jag äter nyttigt. Det är inte för att det är valår, utan det har jag hållit på med till och från i väldigt många år.

SAHLIN

Du är fostrad i rörelsen och verkar ha mycket gamla kompisar som är sossar. Har du nån jättenära vän som inte är röd eller rödgrön?

Elisabeth Bengtsson, Piteå

– Ja, det har jag. Det finns några som jag inte har en aning om vad de röstar på. Vi är ett gäng tjejer som har umgåtts sedan vi gick i tvåan, trean i skolan, till exempel. Och sedan har jag träffat kompisar genom idrottsintresset – jag vet om de håller på AIK eller Djurgården, men inte vad de röstar på. Jag umgås ju inte bara med politiker, det vore fruktansvärt tråkigt. Sedan kan det vara kul med politiker från andra sidan, Carl Bildt tycker jag är jättekul att sitta och fika och prata med, även om jag tycker att hans politik är absolut fel.

OLOFSSON

Vad tänker du på när du är i ensamhet?

Håkan Lindbladh, 49, Ystad

– Sanningen är att jag försöker att tänka så lite som möjligt. Det jag behöver göra när jag är ensam är att deleta hjärnan. Det är först när jag får bort litegrann som nya tankar och idéer uppstår.

Följ ämnen i artikeln