Barack Obama kortar straffet: Chelsea Manning släpps fri
Hyllas av aktivister – men sågas av politiska motståndare
Uppdaterad 2017-01-18 | Publicerad 2017-01-17
WASHINGTON. Barack Obama kortar straffet för Chelsea Manning, den tidigare soldaten som läckte hemliga dokument till Wikileaks.
Beslutet kan leda till att den våldtäktsmisstänkte Wikileaks-grundaren Julian Assange ställs inför rätta i Sverige.
– Han avvaktar ett initiativ från den amerikanska sidan, säger advokaten Per E Samuelson.
Ex-soldaten Chelsea Manning dömdes till 35 års fängelse 2013 för att ha försett Wikileaks med mängder av sekretessbelagda dokument.
Som en av sina sista åtgärder i Vita huset förkortar nu president Barack Obama straffet för Manning till sju år, vilket innebär att hon släpps fri den 17 maj i år. Det var New York Times först att rapportera om.
Två självmordsförsök
Manning var tidigare underrättelseanalytiker i den amerikanska armén. 2010 läckte hon hemliga dokument om framförallt USA:s krigföring i Irak och Afghanistan. När Wikileaks publicerade materialet från Manning fick sajten sitt globala genombrott.
Chelsea Manning har varit frihetsberövad i över sex år. Under 2016 försökte hon begå självmord vid två tillfällen. New York Times rapporterar att Obama, genom sitt beslut, räddat ex-soldaten från en mycket osäker framtid som transsexuell kvinna i ett fängelse för män.
Assange har kommit med löfte
Wikileaks-grundare Julian Assange, som misstänks för våldtäkt i Sverige och sedan flera år tillbaka tagit sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London, har lovat att gå med på utlämning till USA om Chelsea Manning släpps.
”Om Obama benådar Manning kommer Assange att gå med på att utlämnas till USA, trots att justitiedepartementets fall helt klart bryter mot grundlagen”, twittrade organisationen tidigare i januari.
Efter beskedet uppger Assange, via sin svenska advokat Per E Samuelson, att han hoppas på att USA slopar brottsmisstankarna mot honom.
– Han välkomnar det här beslutet och gläds med Chelsea Manning. Han tycker att det borde ha hänt tidigare, redan under Obamas första presidentperiod, säger Per E Samuelson till TT.
”Avvaktar initiativ”
Angående erbjudandet om utlämning är Assange öppen för förhandling, enligt Samuelson.
– Han avvaktar ett initiativ från den amerikanska sidan. USA säger ju inte att Manning inte har begått något brott. Assange kan därför i dagsläget inte lita på att USA inte skulle åtala honom.
Wikileaks-grundaren har sagt sig vara rädd för att bli utlämnad till USA om han skulle resa till Sverige för att delta i en rättegång. Om den amerikanska förundersökningen mot honom läggs ner skulle den risken undanröjas.
Förhör med Assange avslutade iSnowden tackar
Obamas beslut tas emot med glädje av många aktivister, som länge kämpat för att få Manning frisläppt. En av dem som jublar är Edward Snowden, visselblåsaren bakom avslöjandet av den amerikanska underrättelsetjänstens omfattande övervakning 2013.
”Låt mig säga det här helt uppriktigt och med god vilja: Tack, Obama”, skriver Snowden på Twitter.
På andra håll väcker den kortade domen ilska.
”Det här är skandalöst. Chelsea Mannings förräderi utsatte amerikanska liv för fara och röjde några av vår nations mest känsliga hemligheter. President Obama lämnar efter sig ett farligt exempel på att de som hotar vårt lands säkerhet inte kommer att hållas ansvariga för sina gärningar”, skriver Paul Ryan, republikansk talman i representanthuset, i ett uttalande.
”Allvarligt misstag”
Även republikanske senatorn John McCain är kritisk till Obamas beslut.
– Det är ett allvarligt misstag som jag fruktar kommer att uppmuntra till mer spionage och undergräva den militära disciplinen, säger han i ett uttalande.
Han tillägger att även om Chelsea Mannings fängelsestraff upphör inom några få månader kommer ”hennes vanära för alltid finnas kvar”.
Totalt förkortade Barack Obama straffen för 209 personer på tisdagen. Enligt Vita huset har han kortat fler fängelsestraff än de tolv tidigare presidenterna sammanlagt.