Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Livstidsdömda frias – men svensk får 14 år

TT-Ritzau

Publicerad 2023-12-15

Østre landsret i Köpenhamn friar sex livstidsdömda män, men dömer en svensk medborgare till 14 års fängelse. Arkivbild.

Sex tidigare livstidsdömda män med kopplingar till den gängkriminella miljön i Danmark frias helt av hovrätten. Den ende som döms är en svensk medborgare, som får 14 års fängelse i stället för livstid.

De åtalade har koppling till en kriminell gruppering som kallas Husumgruppen. Åklagaren ville se dem dömda för tre olika mordförsök mot medlemmar i det kriminella gänget Loyal to Familia, som är förbjudet i Danmark.

Vid ett av de misstänkta mordförsöken, i danska Måløv den 17 maj 2020, avlossades 26 skott mot en bil där två personer färdades. Flera skott träffade bilen, men ingen blev skadad.

Den svenske medborgaren har medgett att han var där med några vänner, men har sagt att meningen var att det skulle skjutas upp i luften. Att skott sedan riktades mot bilen har han förklarat med att det var i nödvärn.

När det gäller de två första mordförsöken anser hovrätten att åklagaren inte varit tillräckligt exakt i sin gärningsbeskrivning. Och när det gäller skottlossningen i Måløv bedömer domstolen bevisningen som för svag när det gäller sex av sju åtalade.