Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Öbor jagar råtta – som kanske inte finns

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2024-09-29 20.11

Lauren Divine visar upp den senast råttan som man är säker på har satt sin fot på den amerikanska ön St. Paul. Den hittades död i juni 2019 – efter tio månaders jakt.

Fällor har gillrats med jordnötssmör i en febrig gnagarjakt på en avlägsen ö i Berings hav. Men det är inte ens säkert att råttan existerar.

Det var i somras som en av de boende på ön St. Paul, hundratals kilometer från fastlandet i Alaska i USA, såg den. Eller? Oavsett larmades myndigheterna direkt.

– Jag började genast ställa frågor och krypa under verandan, säger Lauren Divine från Ecosystem Conservation Office, till The New York Times.

Oro för störningar

På de flesta platser i världen skulle en råtta inte väcka särskilt mycket uppmärksamhet. Men på St. Paul blev uppståndelsen stor, ön är nämligen ett fågelparadis som ibland har kallats ett nordligt Galápagos för sitt rika djurliv.

Här skulle råttor, som kan komma till ön som fripassagerare ombord på båtar, kunna skapa stor oreda i ekosystemen genom att föröka sig snabbt och kanske sätta tänderna i såväl fåglarnas ägg som deras ungar.

Invasiva möss och råttor har framgångsrikt avlägsnats från hundratals öar över hela världen. Men det kan ta flera år och kosta miljontals kronor – så förebyggande insatser ses som bästa försvar.

Divine och hennes anställda har således letat efter tuggmärken och spillning och riktat sina ficklampor mot dunkla hörn. Fällor har laddats med jordnötssmör och övervakningskameror monterats upp. De omkring 350 byborna har samtidigt uppmanats att hålla ögonen öppna – för att undvika en potentiell katastrof.

Inga spår

Men hittills finns inga spår efter råttan. Kanske var den aldrig där? Senast en råtta siktades på ön, 2018, tog den nästan ett år för invånarna att hitta den.

Trots det fortsätter jakten. Divine har beskrivit det som att leta efter en nål i en höstack, ”utan att veta om nålen ens existerar”.

– Vi vet, eftersom vi har sett det på andra öar och på andra platser i Alaska och över hela världen, att råttor decimerar sjöfågelkolonier. Så hotet är inget som vi tar lätt på, säger hon till nyhetsbyrån AP.