Kaffetåren är hotad: ”Svenskar behöver ändra hur man fikar”

Hanna Odelfors/TT

Uppdaterad 2024-05-18 | Publicerad 2024-05-15

Vi svenskar älskar att fika – men du bör tänka på hur.

Det menar forskare som pekar på en osäker framtid för både kaffe och kakao.

Men det kanske viktigaste vi kan göra är att dricka upp – och sluta vaska.

Följ ämnen

Att prata om miljöproblemen med det svenskaste av allt – fikat – är minerad mark, konstaterar hållbarhetsforskaren Anne Charlotte Bunge vid Stockholms universitet.

– Reaktionen blir ofta “ska ni förbjuda kaffe nu också?” Det vill vi absolut inte. Men effekter av klimatförändringarna kommer att tvinga oss att minska konsumtionen, om vi inte ställer om vad vi fikar, säger hon.

Kaffe är det livsmedel som näst efter rött kött orsakar störst växthusgasutsläpp per kilo råvara. Men det krävs många koppar för att nå volymer motsvarande en biff.

Främst handlar miljöpåverkan från både kaffe och kakao om förlust av biologisk mångfald eftersom artrik regnskog skövlas för att ge plats åt odlingarna. Kaffet tillhör de av svenskarnas livsmedel som har allra störst negativ inverkan på artrikedomen.

”Effekterna ignoreras ”

Men i dag uppmärksammas sällan kaffets och chokladens miljöeffekter, menar Anne Charlotte Bunge.

– Det är något vi verkligen ignorerar. Troligen beror det på att vi fokuserar på köttet eftersom det delvis berör svenska bönder. Men vad som händer med odlare i globala söder är vi så bortkopplade från, säger hon.

Men att uppmärksamma fikats miljöeffekter ligger i vårt intresse om vi vill fortsätta sörpla, framhåller Bunge.

En stor andel av kaffebuskarna är redan hotade av klimatförändringar, skadedjur och avskogning, enligt en ny rapport från Fairtrade Sverige.

Till år 2050 beräknas den globala produktionen av arabica-kaffe minska med 45 procent och robusta-kaffe med 24 procent, enligt forskning från Stockholm environment institute.

– Vi i Sverige som är storkonsumenter av kaffe måste visa att vi tar ansvar för en mer hållbar fikakultur, säger Bunge.

Vaskar dyr dryck

Bland annat handlar det, enligt henne, om att konsumera certifierat kaffe och kakao. Får odlarna bättre betalt kan de investera i klimatanpassning och fortsätta leverera råvaror.

Men kanske allra viktigast när det gäller den heta svarta drycken: sluta vaska. Svenskarna slänger drygt 84 000 ton kaffe och te om året, åtta kilo per person, enligt Naturvårdsverket.

– Man kokar en hel kanna och slänger det som blir över, trots att kaffe är så dyrt. Hotell, restauranger och offentliga sektorn slänger nog mest men vi alla behöver ta mer ansvar för att minska kaffesvinnet, säger Anne Charlotte Bunge.

ANNONS