Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Toppmöte kräver Ukrainas territoriella rätt

Grim Berglund/TT

Publicerad 2024-06-16

Toppmötet i Schweiz har i stort kunnat enas om ett ramverk för en fredsplan i Ukraina. Bland annat fastslås att Ukrainas territoriella integritet är obestridlig.

– Vi står vid ett vägskäl, säger vice statsminister Ebba Busch som ser mötet som en framgång.

Förhandlingar pågick in i det sista, men på söndagseftermiddagen var de flesta av de omkring 100 länderna och internationella organisationernas representanter överens om en slutkommuniké.

Dokumentet understryker vikten av att Ukrainas territoriella integritet upprätthålls. Kommunikén konstaterar att ”dialog mellan alla parter för att nå ett slut på kriget” är nödvändigt samt att en utväxling av samtliga krigsfångar måste ske.

Vissa länder ställde sig inte bakom hela skrivningen. Indien, Sydafrika, Saudiarabien och Förenade arabemiraten lät bli att godkänna kommunikén som lästes upp.

Men 78 länder stod enade bakom den tydliga markeringen om fullt stöd till Ukraina.

Tre frågor

Konferensen berörde specifikt frågorna om energisäkerhet, kidnappade barn och Ukrainas jordbruksproduktion som pågick parallellt under toppmötets andra och avslutande dag i hotellkomplexet Bürgenstock utanför Luzern.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) säger till TT att hon blivit stärkt av det starka, internationella stödet för Ukraina:

– Trots att det har gått så lång tid sedan invasionen av Ukraina, så står det internationella samfundet enat. Trots den massiva (ryska) kampanjen att försöka skrämma länder från att komma till den här konferensen. Det är ett bakslag för (president Vladimir) Putin.

Mötet har hållits på hög nivå, där omkring 50 länder representerats av stats- och regeringschefer. USA:s vicepresident Kamala Harris deltog från USA:s sida.

Busch konstaterade att nästan samtliga deltagare underströk vikten av att folkrätten upprätthålls vid eventuella fredsförhandlingar.

– Antingen är det internationell rätt som gäller, eller så är det våldsverkaren och våldskapitalet som sätter gränser för länder.

Faran för kärnkraftverk

Sverige deltog aktivt i förhandlingar om Ukrainas energisäkerhet, där Ryssland medvetet attackerat den ukrainska infrastrukturen – samt ockuperat kärnkraftverket i Zaporizjzja.

– Det är en helt oacceptabel situation att en medlem i FN:s säkerhetsråd olagligt har tagit över ett annat lands kärnkraftverk. Det är livsfarligt. Där går Sverige in med all expertis och kunnande som vi har, säger Busch.

Dessutom finns krav att de omkring 19 000 ukrainska barn som deporterats till Ryssland under kriget ska återföras till hemlandet.