Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Berit, Birgit

Israel lovar blodigt svar på Irans attack

Publicerad 2024-10-09 08.08

Israels försvarsminister Yoav Gallant, till vänster under ett möte med USA:s försvarsminister Lloyd Austin. Arkivbild.

Israel måste undvika ”Gaza-liknande” militära åtgärder i Libanon, säger USA efter ett telefonsamtal mellan USA:s president Joe Biden och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Samtidigt säger Israel att landets svar på Irans attack kommer att vara ”dödligt”.

Under onsdagen pratade USA:s president Joe Biden i telefon med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu – för första gången på över en månad.

Av Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre beskrivs samtalet som ”direkt”, ”ärligt” och ”produktivt”.

Hon säger att samtalet var en fortsättning på diskussioner som länderna fört sedan Iran avfyrade robotar mot Israel den 1 oktober.

– Vi kommer att fortsätta att ha dessa diskussioner med Israel om hur de kommer att reagera, säger Jean-Pierre.

Samtidigt gick Israels försvarsminister Yoav Gallant ut på onsdagen och sade att Israels förväntade svar på Irans attack i förra veckan kommer att vara dödligt, exakt och överraskande.

”De kommer inte att förstå vad som hände eller hur det hände”, heter det i ett uttalande från hans kansli.

Israel vägrat dela med sig

Enligt en rapport i The Wall Street Journal har Israel hittills vägrat dela med sig av sina Iranplaner till USA. Inte heller informerades USA på förhand om Israels attack mot Hizbollahledaren Hassan Nasrallah i Beirut – och relationen mellan Biden och Netanyahu uppges bli alltmer frostig.

Tidningens källor uttrycker frustration över att Washington ”gång på gång tas på sängen” av Israels avancemang i Mellanöstern.

Den 1 oktober avfyrade Iran omkring 200 robotar mot Israel efter att flera Hamas- och Hizbollahledare dödats i israeliska attacker i Gaza och Libanon.

Israel har sedan dess upprepade gånger lovat att man kommer att svara Iran. När detta kommer att ske är för närvarande okänt.

”Ingen Gaza-liknande aktion”

Netanyahu har tidigare också hotat Libanon med förstörelse på samma sätt som Gaza har utsatts för.

– Jag är mycket tydlig med att det inte bör förekomma någon form av militär aktion i Libanon som ser ut som Gaza och lämnar ett resultat som liknar Gaza, säger Matthew Miller, talesperson för USA:s utrikesdepartement, till journalister.

Under onsdagen skulle Israels och USA:s försvarsministrar, Yoav Gallant och Lloyd Austin, ha mötts. Men enligt uppgift har Netanyahu skjutit upp Gallants USA-resa – och insisterat på ett telefonsamtal med Biden innan försvarsministerns avresa.