Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Samtliga ombord omkom när plan störtade

TT-AP

Publicerad 2024-08-09 19.29

Samtliga 61 personer ombord på ett passagerarplan omkom när planet i närmast fritt fall störtade i en stad i delstaten São Paulo i Brasilien.

Det bekräftar myndigheter efter den svåra kraschen på fredagen. Inga ytterligare offer krävdes på olycksplatsen, ett villaområde.

Planet störtade i stadsdelen Capela i staden Vinhedo med omkring 56 000 invånare på fredagseftermiddagen. Det var på väg till staden São Paulo från Cascavel. Planet var av typen ATR 72, ett tvåmotorigt turbopropflygplan som ofta används på kortare distanser.

Flygbolaget Voepass sade till en början att det fanns 62 personer ombord. Antalet reviderades senare till totalt 61, varav fyra besättning.

Samtliga bekräftades döda av lokala myndigheter.

Kraftigt rökmoln

Planet ska ha gått i spinn innan det störtade, och kraftiga eld- och rökmoln syns från nedslagsplatsen. Inspelningar i Globo News visade hur det brann i en trädgård vid olycksplatsen.

Trots att planet störtade i villakvarter, omkom eller skadades ingen människa på marken, bekräftar militärpolisen. Endast ett hus skadades vid kraschen.

Orsaken till att flygplanet plötsligt störtade har ännu inte klarlagts, enligt både flygbolaget och räddningsmyndigheter. Planets svarta låda har hittats.

Stor insats

Sju styrkor sändes omedelbart till olycksplatsen, enligt räddningstjänst. Militärpolis och civilförsvar ingick i insatsen, då man befarade att flygkraschen kunde få svåra konsekvenser på marken.

Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva fick kännedom om olyckan när han befann sig på ett evenemang i södra Brasilien, och bad då folksamlingen att hedra flygolyckans offer med en minuts tystnad.

ANNONS