Souvenirer av Escobar kan förbjudas

TT-AP

Uppdaterad 04.01 | Publicerad 01.27

Souvenirbutiker helt tillägnade den colombianske drogbaronen Escobar kan förbjudas. Arkivbild.

Souvenirer som föreställer den bortgångne drogbaronen Pablo Escobar bör förbjudas i Colombia, enligt ett nytt lagförslag.

Enligt lagförslaget ska den som säljer souvenirer föreställande Escobar eller andra kriminella bötfällas med motsvarande cirka 1 800 svenska kronor. Även personer som bär kepsar, t-shirts och andra plagg med drogbaronens bild ska kunna få böter.

Förslaget har fått både ris och ros: För souvenirförsäljare är det en stor inkomstkälla.

– Många människor livnär sig på det här, säger Rafael Nieto som säljer kylskåpsmagneter och t-shirts med en bild på Pablo Escobars colombianska id-kort.

Han säger att souvenirerna är mycket efterfrågade av turister från USA, Europa och andra latinamerikanska länder. Att förbjuda försäljningen är ett försök att begränsa yttrandefriheten, menar han.

De som är för förbudet menar däremot att det är dags att tvätta bort landets rykte som en tummelplats för maffiabossar.

– Det finns andra sätt att sälja vårt land till världen på, säger Cristian Avendaño från Colombias gröna parti, som har utarbetat lagförslaget.

Partiet vill också att den colombianska regeringen ska undersöka hur många människor som lever på att sälja Escobar-varor och hur mycket marknaden är värd.

Lagförslaget måste godkännas av kongressen innan det kan träda i kraft.

Pablo Escobar var ledare för den så kallade Medellínkartellen och ska ha beordrat mord på cirka 4 000 människor. Han sköts till döds 1993.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel bötesbelopp.

ANNONS