Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

FBI: Trump hörs om mordförsöket

Publicerad 2024-07-30

Expresidenten och republikanske presidentkandidaten Donald Trump skadades i örat i Butler, Pennsylvania, den 13 juli.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har gått med på att höras av FBI om mordförsöket som han utsattes för på ett valmöte tidigare i juli.

– Vi vill höra hans perspektiv på vad han observerade, säger agenten Kevin Rojek vid FBI.

Det rör sig om ett vanligt förhör i utredningen med Trump som brottsoffer, understryker Rojek.

Trump, som skadades lindrigt i örat under skottlossningen, väntar sig att förhören sker på torsdag, säger han i en intervju med Fox News.

FBI har redan genomfört mer än 450 förhör för att få en bild av skytten Matthew Crooks, som dödades av en prickskytt efter att han skjutit mot Trump på ett valmöte i Pennsylvania den 13 juli.

Crooks beskrivs som en intelligent men tillbakadragen 20-åring med få vänner. Hans primära umgängeskrets uppges ha varit hans familj, enligt FBI.

Hans föräldrar har varit ”extremt samarbetsvilliga” under utredningens gång, uppger Rojek, som tillägger att de inte verkar ha haft någon aning om sonens attentatsplaner.

FBI har inte avslöjat någon teori om ett motiv till mordförsöket. Men utredningen pekar mot att 20-åringen planerat ett eller flera attentat flera månader innan skotten i Butler. Han ska bland annat, med ett påhittat namn, ha köpt kemikalier för att bygga de tre sprängladdningar som hittats i hans bil och hans hem.

Innan dådet ska han ha sökt online efter information om såväl Trump som president Joe Biden. Dessutom gjorde han sökningar på tidigare masskjutningar, hemmabyggda sprängladdningar, mordförsöket på Slovakiens premiärminister Robert Fico i våras och mordet på USA:s president John F Kennedy 1963.