Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Attack mot humanitär konvoj i Gaza – flera döda

TT-AP

Publicerad 2024-08-30

En israelisk stridsvagn vid gränsen mellan Israel och Gaza under torsdagen.

Flera personer uppges ha dödats när en israelisk robot träffade en konvoj lastad med medicinsk utrustning och bränsle till ett sjukhus i Gaza.

– Det är en en chockerande incident, säger Sandra Rasheed, Palestinachef för hjälporganisationen American Near East Refugee Aid (Anera), till The Guardian.

Enligt Rasheed dödades personal tillhörande ett lokalt transportföretag som anlitats av Anera i attacken. Israel hävdar å sin sida, utan att presentera bevis, att de öppnat eld efter att beväpnade män beslagtagit konvojen.

Konvojens rutt ska enligt Anera ha koordinerats tillsammans med den israeliska armén. Den uppges ha varit på väg till Emiratisjukhuset i Rafah i södra Gaza när det första fordonet i konvojen träffades.

I början av april dödades sju hjälparbetare från hjälporganisationen World central kitchen (WCK) i en israelisk flygräd, något som fördömdes i starka ordalag internationellt.

Tidigare i veckan besköts ett fordon tillhörande FN:s livmedelsprogram WFP av israelisk militär vid en vägspärr i Gaza. Fordonet ingick i en kolonn som samordnats med den israeliska militären.

USA:s biträdande FN-ambassadör Robert Wood säger under ett möte med FN:s säkerhetsråd på torsdagen att Israel måste upphöra med att angripa och uttala sig hotfullt gentemot FN och andra hjälporganisationer.