Linköpings tingsrätt utrymd efter larm om misstänkt föremål

Publicerad 2024-06-11

En misstänkt väska hittades på tisdagen utanför Linköpings tingrätt.

Polisen flög med drönare över området och platsen spärrades av.

Det nationella bombskyddet därefter ut till platsen.

Linköpings tingsrätt utryms under tisdagsmorgonen efter att ett misstänkt farligt föremål hittats i en väska, skriver Corren.

En källa uppger för tidningen att det var polisen som upptäckte väskan utanför byggnaden. Enligt källan ska det röra sig om ett föremål som ser ut som en ”gammal resväska”.

Väskan med det misstänkt farliga föremålet bedöms nu av polispatrull och det nationella bombskyddet har kopplats in.

Polisen har utrymt byggnaden och trafiken i området dirigeras nu om.

– Vi har skickat bilder till Nationella bombskyddet som gör en bedömning av dem just nu. Sen får vi se vad nästa åtgärd blir efter att de tittat på bilderna, säger Mats Pettersson, polisens presstalesperson, initiellt till Aftonbladet.

Nationella bomskyddet rycker ut

En drönare från polisen flyger ovanför tingsrätten i syfte att förmedla översiktsbilder, skriver polisen på sin hemsida.

Strax efter 09.30 på tisdagsmorgon meddelar polisen att det nationella bombskyddet kommer åka till Linköping.

– Man har gjort en bedömning av de bilder man fått till sig och bedömt att man vill göra en insats på plats, säger Mats Pettersson, och fortsätter:

– Man har en liten framkörningstid, men det här är ett prioriterat ärende så jag hoppas att de är på plats snart.

En förundersökning om grovt olaga hot har inletts och ärendet rubriceras som förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot lagen om explosiva varor.

Inställda rättegångar

Cirka 100 personer har utrymts från tingsrättens och förvaltningsrättens lokaler.

– Det här påverkar oss väldigt mycket. Vi hade flera rättegångar med häktade personer som skulle ha börjat klockan nio, säger Christoffer Démery, som är lagman vid Linköpings tingsrätt, till Corren.

Även trafiken i Linköping påverkas. Östgötatrafiken meddelar att hållplats Garnisonen, som ligger innanför det avspärrade området, kommer att vara avstängd till klockan 18.

– Det är mycket bussar som går på de här gatorna, garnisonen är ett ganska stort område och en arbetsplats för många så det är en ganska stor allmänpåverkan, säger Mats Pettersson.

Objektet omhändertas

Strax innan klockan 12 meddelar polisen att det nationella bombskyddet har anlänt till platsen.

Under den följande timmen undersöker det nationella bombskyddet föremålet som de bedömer som ofarligt och man börjar lätta på avspärrningarna runt området.

Polisens tekniker kontrollerar nu väskan samt innehållet i spårsäkringssyfte. Därefter kommer objektet omhändertas.

– Det var saker i väskan som såg ut som att det skulle kunna vara en skarpladdning. Det var inte kläder i väskan liksom. Men när man undersöker väskan så ser man att det inte finns något som är farligt i den. Vad som legat i väskan vet jag inte. Teknikerna håller på att utreda vad det handlar om, säger Mats Pettersson på polisen.