Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Britannien runt för Theresa May

Bryssel, TT:s korrespondent

Publicerad 2018-03-29

Med ett år kvar till brexit åker Storbritanniens premiärminister Theresa May i dag runt till Skottland, England, Nordirland och Wales. Arkivfoto.

Förmiddag på fabrik i Skottland och lunch med bönder i Nordirland. Sedan företagarträff i Wales och eftermiddagste i England.

Theresa May gör ett eget "Britannien runt" – exakt ett år före brexit.

Skärtorsdagen såg den brittiska premiärministern fara runt som rena påskhäxan från nord till syd och väst till öst.

Budskapet?

"Jag är övertygad om att vår framtid är ljus. Det är en framtid där vi fritt handlar med vänner och partners i Europa och utanför. Efter att ha återfått kontrollen över våra lagar, gränser och pengar och tagit till vara på möjligheterna som brexit ger oss så kommer Storbritannien att frodas som ett starkt och enat land", sade May i ett uttalande inför resan enligt nyhetsbyrån Reuters.

Inte för sent?

Turnén inleddes på en textilfabrik i Ayrshire i västra Skottland, innan hon besökte en småbarnsgrupp i Newcastle i nordöstra England. Därefter väntade lunch med bönder nära Belfast i Nordirland, en träff med lokala företagare i Barry i Wales och en avslutande tebjudning i London tillsammans med en grupp polacker, boende i Storbritannien.

En av hennes företrädare som premiärminister, förre Labour-ledaren Tony Blair, ger samtidigt inte upp hoppet om att Storbritannien trots allt inte kommer att lämna EU som planerat den 29 mars 2019.

– Det är inte för sent förrän vi är ute. Vi håller igång debatten tills vi verkligen ser villkoren för den nya relationen (till EU) så att vi då kan bestämma om de villkoren är bättre än de vi har nu, sade Blair i en radiointervju med BBC på skärtorsdagen.

Lokförare Boris

En opinionsmätning för starkt brexit-vänliga tidningen Daily Express på torsdagen visar dock att bara 35 procent av de tillfrågade vill ha en ny folkomröstning om utträde. 44 procent dömde samtidigt ut den brittiska regeringens förhandlingsinsats hittills som en "fullständig röra".

Utrikesminister Boris Johnson är ändå övertygad om hur bra allting kommer att bli: "Som ett ostoppbart expresståg är vi på väg mot brexit. Strålande utsikter väntar", skriver han i Daily Express.

Följ ämnen i artikeln