Falska polisens straff: fängelse

Publicerad 2012-06-08

44-åringen lurade 16 åldringar på sammanlagt 155 000 kronor

44-åringen legitimerade sig som polis – sedan lurade han åldringarna på deras bankomatkort och smycken.

Nu döms han till flera års fängelse.

Stöldturnén pågick mellan den 4 december 2011 och 30 januari 2012. Totalt råkade 16 åldringar från Stockholm till Haparanda ut för bedragaren. 14 av dem är över 90 år gamla.

Vid hembesök hos åldringarna förklarade mannen att han behövde bankomatkorten för att kunna kontrollera deras banktillgodo­havanden. ”Det hade varit mycket inbrott”, sa han. Han sa sig också behöva fotografera deras smycken.

Kraftigt missbruk

Den falske polisens framfart fick dock ett abrupt slut i en trafikkontroll, där smycken och kontanter till ett värde av 155 000 kronor upptäcktes. Totalt hann 44-åringen ta ut 91 000 kronor med stulna bankomatkort.

På grund av ett kraftigt ­alkoholmissbruk säger han sig inte minnas allt som hände. Mannen har dock hela ­tiden förnekat att det är han som har fastnat på övervakningsfilmer vid bankomaterna. Han hävdar att han kan ha blivit utnyttjad av en person som var med som chaufför.

Gps och kläder

Men bland annat mobiltrafik visar att han har varit på de utpekade platserna och ringt upp åldringarna. Webbläsaren i datorn avslöjar också att han nära inpå brottstillfällena sökt upp adresser och telefonnummer till tio av målsägandena. Gps i bilen bekräftar färdvägarna och kläder från övervakningsfilmerna överensstämmer med dem som togs i beslag vid gripandet.

Dessutom talar en ansiktsjämförelse av ett foto taget då mannen greps och övervakningsbilder till hans nackdel.

Nu har 44-åringen dömts till 4,5 års fängelse för bland annat grovt bedrägeri, grov stöld och föregivande av allmän ställning.

Han ska även betala drygt 200 000 kronor i skadestånd. 101-åriga Barbro Boström i Umeå, som stoppade mannens stöldförsök, får 5 000 av dem.

Hon nekade bedragaren att komma in, och trots att han knuffade henne lyckades Barbro fösa ut honom ur bostaden med sin ”plockpinne”.

”Hinner lära sig”

– Jag fick krafter ovan­ifrån. Man får ju morska upp sig, har Barbro tidigare sagt till Aftonbladet.

– Jag är inte en sådan som springer och gömmer mig. Man tar de krafter man har.

Hon är nöjd med det långa fängelsestraffet.

– Under den tiden hinner han lära sig hur han ska uppträda, det är lagom för honom att sitta där. De tror att allting är deras, banditerna.