Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Han är Slovakiens egen Batman

Publicerad 2012-03-13

Hans hemsydda dräkt är kanske inte lika proffsiga som den riktiga Läderlappens, men hans vilja att bekämpa ondskan är det inget fel på.

– Jag tar hand om ordningen, säger den 26-årige slovaken.

Helt klädd i läder och med Batmansymbolen på bröstet håller Zoltan Kohari, 26, buset stången i staden Dunajska Streda i södra Slovakien. Han håller gatorna rena från både kriminella element och skräp – och ger åldringar en hjälpande hand, skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Jag har bestämt mig för att göra gott för folket. Jag tar hand om ordningen och hjälper till att hålla naturen ren så att vi kan fortsätta leva på den här planeten, säger han.

En verklig superhjälte

Men Kohari har inte alltid varit den lilla människans beskyddare. Han har också befunnit sig på andra sidan lagen. Förra året satt han åtta månader i fängelse och försökte sedan ta sitt liv innan han fann sin nya bana. Precis som huvudpersonerna i Hollywoodfilmerna "Kick ass" och "Defendor" bestämde han sig för att bli en verklighetens superhjälte.

Utbildad till målare, men utan heltidsjobb, flyttade han till ett nedgånget hus i utkanten av staden – med vare sig el eller rinnande vatten – som han förvandlade till sin Batmangrotta.

Tar aldrig till våld

Till skillnad från seriernas och filmernas förlaga tar dock Kohari aldrig till våld mot skurkarna. I stället ringer han polisen om han ser något misstänkt när han patrullerar stadens gator.

Vissa invånare tycker att han är lite galen, medan andra säger att han är en ärlig och bra kille.

– Han har haft ett tufft liv, men han är pålitlig och vi tycker om honom. Han hjälper oss, håller ett öga på den allmänna ordningen och är en hjälte för min son och hans skolkamrater, säger Jana Kocisova, som bor i ett intilliggande hus.

Superhjältens nästa uppdrag blir att se till att krogvakterna i staden tar det lugnare med gästerna.