Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

’Jag försöker göra så mycket jag kan’

Publicerad 2012-03-14

Prinsessan Madeleine om kritiken, sitt jobb och sina framtidsplaner i USA

PRINSTRESSAN Prinsessan Madeleine har bara varit i Sverige ett par dagar men har redan hunnit med flera officiella besök på hemmaplan. I måndags besökte hon organisationen Min stora dag och i går var hon hos Bris och Rädda barnen.

Här är Maddes charmoffensiv.

Efter kritiken fylls hennes schema med uppdrag.

Nu berättar prinsessan exklusivt för Aftonbladet om sin framtid.

De senaste veckorna har prinsessan Madeleine kritiserats för att hon inte representerat Sverige tillräckligt ofta.

Men sedan prinsessan återvänt till Sverige, i samband med Estelles födsel, har hennes kalender fyllts på.

Samtidigt har många undrat om prinsessans liv i New York. Därför väljer Madeleine nu att själv berätta om sin tillvaro:

– Jag är projekthandläggare på Childhood och det är mycket av ett vanligt kontorsarbete. Jag har kontakt med de projekt vi arbetar med och följer upp våra olika samarbeten med företag som stöttar Childhood, förklarar hon i ett mejl och fortsätter:

– Vi gör också projektbesök och projektresor där vi är ute vid verksamheterna och följer upp det ­arbete som pågår där.

Gick på flera besök

Men under den här veckan har Madeleine jobbat i Stockholm. I måndags var hon på ett möte på organisationen Min stora dag – där hon delvis bemötte kritiken mot henne.

– Jag försöker verkligen göra så mycket jag kan när jag är hemma.

Och i går besökte prinsessan Bris och Rädda Barnen. Efteråt var Madeleine på ett strålande ­humör.

– Sådana här möten är alltid bra för att byta kunskap och nätverka med att driva barnrättsfrågor. Mamma grundade Childhood för att få organisationer som arbetar med barnfrågor att gå åt samma håll.

Enligt hovet har Madeleine ­tagit illa vid sig av kritiken i Sverige. I synnerhet eftersom arbetet ­­ i New York är något som hon har varit intresserad av länge.

– Det var när jag gick på högstadiet och gjorde ett skolarbete om en organisation som hjälpte barn som intresset vaknade. Sen hade jag en praktik på Unicef i New York och satte mig mer in i de här frågorna.

Blir kvar i New York

– Jag har sedan läst vidare på universitet, bland annat barnpsykologi och om barnets rättigheter så jag har byggt på med kunskap på olika sätt.

I dag har Made­leine bott i USA i snart två år. De­ ­senaste månaderna har prinsessans band till landet ­blivit allt starkare. Hennes relation med den amerikanske finansmannen Chris O’Neill, 37, har fördjupats.

Och som Aftonbladet tidigare avslöjat har paret bott till­sammans sedan i november. Nu har de även bestämt sig för att skapa ett gemensamt hem på Manhattan.

Enligt hovet finns det just nu inget slutdatum för Madeleines vistelse i USA – och prinsessan menar att det finns mycket kvar att göra:

– Jag ser fram emot att fortsätta att arbeta med Childhood i USA och det arbetet som är påbörjat där. Jag har varit med att starta flera ­projekt och jag vill gärna se hur de utvecklas framöver.