”Ja, ja, jag blir omvald”

Publicerad 2011-11-24

Aftonbladets Anette Holmqvist träffar S-ledaren Håkan Juholt.

Avesta. Håkan Juholt har stått mitt i stormens öga de senaste veckorna.

Här talar han ut om krisen, Thomas Östros, tv-debatterna – och sms:et från brittiske labourledamoten.

– Det är i motvind man prövas, säger S-ledaren.

Håkan Juholt har stått mitt i stormens öga de senaste veckorna.

Han har precis gått ned från scenen där han talat inför partikamrater i Avesta. Mottagandet från partivännerna var varmt. Frågorna handlar mer om vad han kan göra för Avesta som drabbats hårt av nedskärningar än varför han lät riksdagen betala hela hans och sambons hyra eller varför han vägrade ställa upp i SVT:s debatt för en tid sedan.

Du är ifrågasatt från många olika håll, hur mår du i dag?

– Jag mår bra. Och partiet mår nog bättre än sitt rykte. Det finns en väldig fokusering omkring oss och det förstår jag.

Har det varit jobbigt?

– En ledare ska självklart klara sådana här saker, men jag kan ju säga att den onsdagen som partiledardebatten var då fick jag anstränga mig ordentligt för att genomföra den, och förbereda mig kvällen innan. Men jag är inte i politiken för att det ska vara en enkel resa. Det är i motvind man prövas. Förresten så fick jag ett fint sms från en engelsk kollega. Vänta ska jag se om jag hittar det.

Här söker han genom sina sms och hittar det han letar efter, meddelandet från en labour-kamrat skickades den nionde november. Drygt en månad efter att Håkan Juholts kris inleddes.

– Så här skriver han: "Håkan my friend, remember that heat tempers steel. And you will be the next primeminister of Sweden".

Blev du glad då?

– Ja, det är klart. Men jag har funnit en inre styrka också som jag inte visste att jag hade. Det tycker jag att man ska ha på den här nivån. Jag har blivit väldigt övertygad och också bevisat att jag klarar av smällar.

Varför har det blivit så här?

– Det finns inget enkel svar på det, jag kan inte ge det i alla fall. Partiet gjorde sitt sämsta valresultat någonsin förra valet och jag plockades fram som en partiledare som inte var från det gäng som det spekulerades kring, jag var ingen av dem som medier och experter förutsatte, jag plockades underifrån i partiet kan man säga, även om jag varit riksdagsledamot ganska länge. Och jag känner att jag får ett väldigt varmt stöd och ett väldigt starkt stöd för den politiska kurs som jag som ordförande har slagit in på. Vi talar om att reglera marknaden. Att förstärka pensionerna, vi talar om att rusta skolan istället för krogmoms, vi talar om att återinrätta arbetsförmedlingen, vi talar om saker i dag som vi inte tidigare lyfte fram lika mycket. Vi får ett väldigt tydligft stöd för den politiska kursen och jag företräder partiet och det finns förstås de som undrar om det är rätt eller fel.

Men du har väl satt dig i den här situationen själv. Du är ju ifrågasatt för att du gör uttalanden som dem om SVT-debatterna, exempelvis...

– Det kommer att visa sig en dag...

Du lär ha sagt till din partistyrelse att det finns ett skrivet kontrakt mellan S, V och MP om debatterna. Finns det ett sånt avtal?

– Jag har varit väldigt tydlig med att säga att jag har mycket noga lyssnat in den kritik som MP och V hade inför upplägget på debatten och hur vi såg på framtida debatter.

Men vad betyder det?

– Ja, det kommer att klargöras...

Kommer du en dag att kunna visa upp ett papper där det framgår att du hade rätt?

– Våra partier hade en stor skriftlig överenskommelse innan valet och den har jag noga lyssnat in och jag har lyssnat in Miljöpartiets och Vänsterns kritik mot upplägget och nu pågår det en diskussion om hur det ska vara framöver och därför vill jag inte på något sätt riskera att det inte snabbt blir en debatt. Jag är angelägen om en debatt där statsministern får ställas till svars och när det är på plats då ska vi också resonera om hur det kom sig.

Men i det specifika fallet – är det uppgörelsen inför valet 2010 du refererar till?

– Nej, det är jag, jag som ordförande för Socialdemokraterna har mycket noga lyssnat in den kritik som Miljöpartiet och Vänstern och som också vi hade mot det här upplägget.

Men varför kan du inte säga vad det här handlar om, vore inte det enklast?

– Det vore säkert enkelt för mig men nu är det viktigast att det blir debatter så fort som möjligt och därför kommer inte jag att göra det.

Thomas Östros då, efter att han vägrade uttala sitt stöd för dig sa du att ni för samtal. Sedan säger han att han inte har pratat med dig på ett halvår?

– När jag blev ordförande var det viktigt för mig att lyssna in vad han ville göra och också tala om för honom vilka olika uppgifter jag tror han skulle kunna jobba med och som var viktiga nationellt och internationellt. Det var viktigt för mig att göra det så att han kände att han var en i laget, mycket viktigt. Sedan därefter har vi stött på varandra i riksdagsgrupper och annat, men samtalen oss emellan dem har vi tagit tidigare.

Men är det du säger att det inte har kommit några erbjudanden om jobb till Thomas Östros?

– Jag säger att jag lyssnade in vad han ville göra i och jag har också berättat för honom idéer om vad han kanske skulle tycka var roliga. Han är så kompetent att han klarar alla uppgifter och han har också den unika möjligheten att välja alla uppgifter i det Socialdemokratiska partiet.

Och Mona Sahlin kunde inte i en intervju säga att hon tror att du leder partiet 2014. Hur tolkar du det?

– Jag lämnar tolkandet till andra. Jag lägger inte i orden i mun på andra och jag konstaterar att jag har ett starkt stöd runt om i landet och jag har ett starkt stöd för den politiska kurs jag har valt. Mona och Thomas är väldigt duktiga företrädare för partiet som jag har stor respekt för, det räcker med det.

Att du är ute så här i landet, är det ett sätt för dig att övertyga Socialdemokrater?

– Nja, det är olika, i morgon är det studenter och det är en mix, i Jönköping häromkvällen där var det mixat i allra högsta grad. Det är viktigt för mig att känna att det politiska budskapet bär. Att jag måste se dem i ögonen och säga, jag är er ledare, jag är er ordförande, det här är den kurs som jag har fått partiet att slå in på – tillsammans med Tommy Waidelich och partisekreteraren. Det här är det mål vi vill gå åt, det är det vi vill göra. Vad tycker ni om det? Och sedan lyssnar jag in det, Jag är en lyssnade människa och samtidigt försöker jag vara väldigt tydlig med det ideologiska vägval vi står inför. Och jag känner ett mycket starkt stöd från det Socialdemokratiska partiet, basorganisationen i landet. Jag är helt övertygad om att vi mycket snarare än någon kan ana kommer att prata om de politiska frågorna igen, just nu är vi i inne i en Robinson/Idol-rapportering men vi kommer ganska snart komma in i de politiska frågeställningarna också.

Här i Avesta skruvade du upp tonen mot Fredrik Reinfeldt ganska rejält. Varför?

– Därför att Fredrik Reinfeldt är min politiske motståndare, han är ordförande för Moderaterna.

Ja, men det är långt till nästa val?

–  Mitt politiska engagemang bygger på den här dialogen. Det är viktigt för mig. Politik handlar också om att se visionerna, peka framåt och se vad man kan åstadkomma .

Vad blir det för reaktioner på att du lovar en på/omreglering på stora områden – el, järnväg, äldrevård, skola och apotek?

– Antingen säger Anders Borg i morgon att det tänker vi också göra eller så säger han att det är ett hot mot allting vi tror  på. Jag vet faktiskt inte.

Vad tror du att Socialdemokrater kommer att säga?

– Socialdemokrater längtar efter detta. Vi var med och drev igenom avregleringen av elmarkanden, vi trodde att priserna skulle bli lägre men nu blev det inte det. Då måste vi säga att det blev inte som vi trodde. Och då måste politiken komma tillbaka in på plan igen. Järnvägsmarknaden fungerar ju inte, vi har inte en sammanhållen järnvägspolitik i dag. Vi måste återupprätta detta. Skolmarknaden fungerar inte. Vårdmarknaden fungerar inte. Apoteksmarknaden fungerar inte och då säger de som bestämmer i landet i dag att "vi lägger oss inte i det där, vi sätter oss på läktaren". Jag säger tvärt om, in på planen och agera.

Men rent konkret, vad är det du vill göra?

– Några saker är ju gamla och presenterades i budgeten. Men det kommer komma mer.

Det ingår i S politiska översyn, alltså?

– Absolut.

Hur fort skulle det kunna få effekt?

– Det kommer få effekt väldigt snabbt.

Vad betyder väldigt snabbt?

– Först ska vi lägga våra förslag, vi har lagt några i höstbudgeten, vi kommer att komma med fler, men här är de områden där medborgarintresset måste ställas före det företagsekonomiska intresset och det är S ansvar att göra det. Jag brukar säga att det är mer än 1000 dagar kvar till valet, så det kommer i mycket god tid innan dess att finnas alternativ klara. 1000 dagar är lång tid.

Men det är inte 1000 dagar till nästa S-kongress, 2013. Vad tror du om den?

– Det blir en bra kongress. Då har vi sedan länge kommit upp ur gropen. Man märker ju själv att tempot saktar ner nu, så självklart kommer vi att tala mer och mer poltik.

Blir du omvald?

– Jaja, jag blir omvald, det är upp till ombuden att avgöra detta, men jag känner ett väldigt starkt stöd så det är jag övertygad om.

Du står inför ny mardrömsvecka snart?

– Va, gör jag? Det trodde jag att jag hade haft redan...

Det är bland annat S-förtroenderåd den 3-4 december, Aftonbladet/United minds och SCB:n som många i S fruktar samma vecka?.

– Det är klart att den turbulens som vi är uppe i nu, det är väl fullkomligt självklart att SCB-mätningen... den kanske inte ens kommer upp i de siffror som de här senaste mätningarna har varit på.

Men den brukar traditionellt visa lite högre siffror för S än andra mätningar?

– Ja, men alltså, nu hade vi min turbulens i 14 dagar som jag har noterat att journalister och andra nu börjar utvärdera, det tycker jag är spännande att se, den intellektuella debatt som följt på detta. Jag tror det kommer att komma mer, att de opinionssiffror som finns efter det är fullt logiska, fullt logiska, och jag skulle inte tro att Scb:n på något sätt kommer att avvika från det. Vi har inte börjat någon återhämtning, vi är inte på väg upp i opinionen. Vi som parti är på väg upp ur gropen, vi ligger inte ner och har inte våta filtar över oss, vi gömmer oss inte i gropen utan vi har börjat bygga en stege och är på väg upp ur gropen, vi tittar och ser hur det ser ut där framme, vi tittar och pekar ut en färdriktning. Där är vi nu, men att Scb på något sätt skulle visa att vi är på väg upp, det tror jag inte. Vi har inte kommit ut med någon politik.

När tror du att opinionen kommer att förändras?

– Jag tror att vi kommer att få ett starkt opinionsstöd under hela nästa år. Och i takt med att politiken får tala så kommer vi att stärkas.

Under torsdagen går Håkan Juholts resa i landet vidare till Gävle. Han har hittills besökt 27-28 olika orter på den resa som fått smeknamnet ”förlåt-turnén”.