Det kan röra sig om brott

Uppdaterad 2012-06-20 | Publicerad 2012-06-19

De ansvariga på Ica i Kungens kurva kan begå brott när de anger fel datum på ostarna.

– Man blir lurad och före­tagen ska inte ­lura ­sina kunder. Lagstiftning­en ser allvarligt på det, ­säger statsinspektör ­Louise Nyholm på Livsmedelsverket.

Det är förbjudet att vilse­leda kunder både enligt EU:s förordning och Livsmedelverkets föreskrifter.

När Aftonbladet beskriver för Louise Nyholm hur ostar har fått förpacknings­dagar långt efter att de packades, säger hon:

– Om kontrollmyndig­heten upptäcker det kan det bli sanktioner, föreläggande och förbud. Lagstiftningen finns ju för att vi inte ska bli sjuka av maten och för att vi inte ska bli lurade.

Kan gå till domstol

Kan det här vara ett brott?

– Ja, det skulle det kunna vara. Förpackningsdag är visserligen en frivillig märkning, men väljer man att ha den så ska det verkligen vara förpacknings­dagen också.

Vad händer om man ­bryter mot reglerna?

– Dels kan livsmedels­kontrollen komma med ett föreläggande som kan vara förenat med vite. Sen kan kontrollmyndigheten också åtalsanmäla företaget och då går det vidare till domstol.

Försämras varje gång

Även när det gäller ompackning av ostar kan det handla om ett brott om bäst före-datumet skjuts fram, enligt Louise Nyholm:

– Vi har de reglerna att öppnar man en förpackning, oavsett om man har packat den själv eller inte, så får man inte sätta ett senare datum än vad som står på den förpackning som man just öppnade.

Varje gång man öppnar och handskas med ett livsmedel så försämras det något, enligt Louise Nyholm.

– Och ju mer man plockar och hanterar det, desto större är risken att det inträffar en försämring.

Här kan du se vilka butiker i Sverige som brister i sin mathantering.

Datumfusk – så säger lagen

LIVSFS 2004:27, 5:e paragrafen:

”Märkningen och dess närmare utformning får inte vara sådan att den på ett avgörande sätt skulle kunna vilseleda köparen ...”

EU:s förordning 178/2002, ­artikel 16:

”Utan att det påverkar tillämpningen av mer specifika bestämmelser i livsmedelslagstiftningen får konsumenterna inte vilseledas genom det sätt på vilket livsmedel eller foder märks ...”