Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Snusket på lyxkrogarna

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2012-02-26

Smuts, mögel och råttspillning – så sunkiga är stjärnkrogarna

Råttbajs, svartmögel, smuts, plus­grader i frysar och ingen tvål vid ­handfaten.

Aftonbladet kan i dag avslöja ­snusket på stjärnkrogarna.

Två av tre ställen får kritik av miljö­förvaltningens restauranginspektörer.

Om en månad kommer kritiken mot krogarna hamna på Stockholms stads hemsida.

I Norrköping lägger kommunen ­redan ut rapporterna på en egen Facebooksida och fler kommuner följer nu efter.

– Vi vill öka informationen till medborgarna. Vi vill att det ska vara så ­öppet som möjligt, säger Margareta Widell som är chef på livsmedelskontrollen i Stockholms stad.

Aftonbladet kan redan i dag avslöja kritiken mot Stockholms stjärnkrogar.

53 av 86 får kritik

Vi beställde ut kontroller på alla huvudstadens restauranger som är med på Whiteguides lista över de bästa i Sverige.

Av 86 krogar som hade kontrollerats fick 53 kritik.

Det är 64 procent av alla stjärnkrogarna.

I en del fall handlar det om smuts eller råttbajs. Andra fall rör mat som inte är märkt och kan vara gammal.

På anrika fisk- och skaldjursrestaurangen Sturehof vid Stureplan har det inte bara funnits ostron och hummer utan också svartmögel och smuts.

Här serveras 500–600 portioner per dag.

Under ett år har restaurangen fått tre oanmälda kontroller. I januari förra året upptäcktes att det var smutsigt på en rad olika ställen och inspektörerna konstaterade:

’”Företagets rutiner för rengöring är inte ändamålsenliga eller följs inte”.

Vid en kontroll ett drygt halvår senare upptäcktes svartmögel i restaurangens renseri där grönsaker sköljs och rensas för att sedan hamna på gästernas tallrikar.

– Vi jobbar med att försöka sköta oss så gått det går, säger köksmästaren Ola Stålnacke när Aftonbladet besöker ­Sturehof.

Även om ni nu har tagit bort svart­möglet så har det funnits här, kombinationen mat och svartmögel låter inte trevlig.

– Nej, men det är självklart. Men det är sånt vi jobbar med hela tiden.

Hade ni jobbat med det skulle ni väl inte ha haft någonting sånt?

– Det är klart att vi jobbar med hygienen, annars får man inte godkänt av hälsan (Miljöförvaltningen).

Ingrodd smuts

På stjärnkrogen Wedholms Fisk knappt femhundra ­meter bort konstaterades att kylbänkarnas kyllister var ”ingrodda med geggig smuts”.

Enligt restauranginspektören finns det en risk att smutsen kan stänka på maten i kylen när dörrarna stängs.

När Aftonbladet besöker restaurangen ligger det en hel del omärkt löjrom i kylen under den kritiserade kyllisten.

– Det som har hänt är att bänken är skadad. Den måste bytas ut, säger köksmästaren Ture Wilhelmson.

Det låter äckligt det där att det skulle kunna komma på livsmedel?

– Ja, det låter jätteäckligt. Men jag förstår inte hur det skulle kunna komma på livsmedel om inte någon står och skrapar.

Köket inne på Wedholms ska renoveras, det är i dag mycket slitet och blir därför svårare att hålla rent.

– Jag har aldrig haft några råttor som springer runt fötterna. Men vi kommer få råttproblem, säger Ture Wilhelmson och uppger att det kryllar av råttor i parken utanför.

”En isolerad händelse”

Bananflugor har däremot etablerat sig på Wedholms Fisk och krogen har köpt bekämpningsmedel.

– Det har funkat jättebra. Vi har blivit av med jättemycket bananflugor, säger Ture Wilhelmson.

På en annan klassisk Stockholmsrestaurang, Prinsen, upptäckte en granne hur lagad mat stod ute på en vagn på bakgården bland byggsopor. Grannen tog bilder och skickade till Miljöförvaltningen.

”Innergården var belamrad med bråte med ruttnande lukt och mjölkaktig vätska som rann mot en avloppsbrunn på innergården ...”, konstaterade restauranginspektionen vid sitt oanmälda besök.

– Det här är en isolerad händelse och sakerna på bakgården är inte för konsumenterna, säger krögaren Peter Nordin.

– En kyl eller frys hade gått sönder, man blev tvungen att städa och röja, man kör ut det på bakgården och då uppdagas det här.

Mat på golven

Kungafamiljens favorit, prisade Operakällaren, ertappades med att inte ha städat ordenligt i köket och på andra ställen. I frysrummen upptäcktes oförpackad mat utan varuskydd och mat som förvarades på golven.

På thairestaurangen Blue Chili i Vasastaden upptäcktes mat som förvarades på golvet under spisen, smuts och att ventilationsanläggningen inte räckte till.

Den 2 februari kom Miljö- och hälsoskyddsnämnden med ett föreläggande om att krogen måste åtgärda den dåliga ventilationen inom en månad. Stora mängder fett satt i taket och på hyllor och det droppade fett från ventilationsrören.

”Är tacksamma”

”De aktuella bristerna som påvisats i förevarande fall är av sådan karaktär att livsmedelssäkerheten inte säkerställs i verksamheten. Mot bakgrund av de risker för konsumenterna som detta medför ska beslutet gälla omedelbart”, fastslog nämnden.

– Vi ska gå igenom städrutiner med personalen som jobbar där. Vi är egentligen tacksamma att sånt här dyker upp så vi kan åtgärda det, säger Mattias Matasic som är styrelseledamot i bolaget som driver restaurangen.

Han uppger också att restaurangen ska bygga ut ventilationssystemet och göra nya tester.

På italienaren Portofino på ­Södermalm har det inte bara ­funnits carpaccio och dyra avsmakningsmenyer – utan också råttor.

”Spår av skadedjur”

När restauranginspektionen kom i maj förra året konstaterades inte bara brister i rengöringen och underhåll:

”Spår av skadedjur konstaterades i form av råttspillning i förråd. Förrådet är allmänt rörigt och i behov av utrensning och städning”.

Bolaget som drev Portofino hade kraftiga eftersläpningar i bokföringen och försattes i konkurs strax innan jul.

– Verksamheten var vid konkursutbrottet överlåten på ett annat bolag och där sades det att de skulle renovera restaurangen och sedan öppna snart, säger konkursförvaltaren advokat Claes-Göran Westerberg.