Valkaos i Ryssland – politiker gripna och sajter hackade

Publicerad 2011-12-04

I dag avgjordes parlamentsvalet i Ryssland.

Och redan har regeringen anklagats för att försökt tysta oppositionen – då sajter har hackats och politiker gripits.

Under söndagen gick Ryssland till val. Landets parlamentsval är mycket viktigt för den tidigare presidenten och nuvarande premiärministern Vladimir Putin. Hans parti Enade Ryssland har sedan tidigare tvåtredjedelars majoritet i Statsduman, det ryska parlamentet.

Putins parti Enade Ryssland backade kraftigt och får strax under 50 procent.

Det kan mycket väl sätta hinder i Putins plan att 2012 ställa upp och vinna presidentvalet i landet.

Regimen har även anklagats för att försökt tysta och stoppa opposition.

Ledare för oppositionsparti gripen

Under dagen så blev partiledaren för oppositionspartiet Left Front Sergei Udaltsov gripen av okända män under en demonstration.

Ett av Rysslands största sajt för bloggar Live Journal har även legat nere länge efter omfattande Ddos-attacker, en överbelastningsattack mot hemsidan. Det har fått många att tro att makten i Kreml är oroliga över valresultatet.

Ryska observatörsorganisationen Golos webbsida attackerades även under söndagen, samtidigt som parlamentsvalet pågick. Även den liberala radiostationen Moskvas Eko och flera oppositionella nyhetssajter låg nere efter cyberattacker.

– Attacken mot webbsidan på valdagen är helt klart ett försök att hindra publiceringen av information om överträdelser, skriver radiostationen chefredaktör på Twitter.

Anklagas för "negativ bild"

Golos har under veckan varit hårt ansatta av myndigheterna. I fredags stod organisationen inför rätta i Moskva, med anledning av den karta över inrapporterade valöverträdelser som tagits fram. Golos anklagades också för att skapa en negativ bild av maktpartiet Enade Ryssland och dömdes till böter. Kartan finns på Golos webbplats.

På lördagen greps dessutom Golos ordförande Lilija Sjibanova på en flygplats i Moskva och hölls i förvar i tolv timmar. Chefen för Golos analysavdelning Alexandr Kynev sade då att det rör sig om trakasserier i syfte att lamslå deras verksamhet.

– Med beaktan av omfattningen av det här, är det inget lokalt initiativ utan ett samordnat försök från myndigheterna.

Putin väntas vinna

Eftersom Ryssland är så stort öppnade vallokalerna i de östra delarna av landet redan i lördags kväll. Längst i väst stänger vallokalerna klockan 18 svensk tid.

Närmare 110 miljoner ryssar är röstberättigade i valet till duman. Väljarna utser 450 ledamöter från partilistor. Enade Ryssland väntas få över 50 procent av rösterna.