Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Gömmer sig efter skandalen

Publicerad 2013-08-27

Lundsbergs ledning och styrelse går under jorden efter att skolan skakas av ännu en våldsskandal.

Styrelseordföranden Marie Wallenberg har gjort sig onåbara för frågor, likaså rektorn Staffan Hörnberg.

– Vi måste få klarhet i varför han inte fanns på skolan när det här inträffade, säger styrelseledamot Ulf Rehnmark.

Ända sedan helgens misshandelsfall på Lundsbergs skola uppdagades i går har Aftonbladet sökt rektor Staffan Hörnberg. Han har dock inte kunnat nås för en kommentar och har enligt personal på Lundsberg inte ens befunnit sig på skolan. Detta trots att han är ytterst ansvarig över säkerheten för skolans elever.

– Rektorn har ett ansvar för att alla elever har en skolmiljö som är trygg och präglad av studiero. Det tar sig uttryck på olika sätt. Det är till exempel rektor som beslutar om de ordningsregler som gäller och som har vissa befogenheter att vidta åtgärder för att eleverna ska ha trygghet och studiero, säger Annica Runsten, chef för Skolinspektionens rättsenhet, till Aftonbladet.

Inte heller skolans styrelseordförande Marie Wallenberg har gått att nå för en kommentar.

Hon har suttit i skolans styrelse nio år och var själv elev under fyra år på 1970-talet.

Personal på skolan har konsekvent hänvisat till Ulf Rehnmark, ledamot i styrelsen för Lundsbergs stiftelse.

Så även när Aftonbladet strax före klockan halv två på tisdagseftermiddagen gör ett nytt försök att nå Hörnberg genom skolans expedition.

Vet du var han befinner sig?

– Han befinner sig i en bil, skulle jag tro, svarar en kvinna på expeditionen.

På väg till skolan, eller?

– Det vet jag inte, men han är inte anträffbar.

Varför är han inte här och tar sitt ansvar just nu. Han är ändå rektor och har ett juridiskt ansvar för att alla elever har en skolmiljö som är trygg.

– Du får ta det där med Ulf Rehnmark.

Men vi har ju försökt nå Staffan Hörnberg sedan de här misshandelsfallen uppdagades. När får vi prata med honom?

– Det vet jag inte, har du lämnat ett meddelande?

Ja, det har jag.

– Då kommer han nog att ringa upp dig så fort han får tillgång till en telefon.

Ulf Rehnmark säger att styrelsen har bestämt att han ska sköta mediekontakterna under utredningsfasen, så att skolan kommunicerar ett och samma budskap.

Kan det inte uppfattas som fegt att alla hänvisar till dig i stället för rektorn, som rimligtvis borde ha mycket bättre insyn i arbetet på skolan?

– Vi ser så allvarligt på det som har inträffat att styrelsen ville sätta sig i förarsätet. Styrelsen har ju själv dragit i gång den här utredningen, och därför ville vi ha medieinitiativet, säger Ulf Rehnmark och fortsätter:

– I den andra fasen av utredningen tittar vi på vuxenvärldens agerande: Vilka åtgärder har skolledningen vidtagit inför skolstarten? Vilka åtgärder har man vidtagit inför den här helgen när man vet att man har det första diskot uppe på Lundsberg och vilka åtgärder har man sedan vidtagit i samband med incidenten? Då ingår en granskning av skolledningen och rektorn, så det vore olämpligt att han själv skulle uttala sig nu.

På tal om rektorns agerande, varför var han inte på skolan så här tidigt på skolåret, med tanke på Lundsbergs historia av nollningsprocedurer med vålds- och förnedringsinslag?

– Det är en bra fråga. Det är en av dem som vi måste få klarhet i.

Vad gjorde han i stället?

– Det kan inte jag kommentera.

Samtidigt som Aftonbladet i dag försökt komma i kontakt med rektor Staffan Hörnberg befann sig Skolinspektionen på Lundsberg för att göra en egen utredning.

– Vi har pratat med elever och med personal för att skapa oss en egen bild av läget, och naturligtvis en bild av hur detta är kopplat till våra tidigare rapporter kring systematiskt kränkande behandling, säger Peter Ekborg, avdelningschef på Skolinspektionen i Göteborg.

Han vill inte kommentera vad Skolinspektionen har kommit fram till, men säger att de bland annat har talat med de två utsatta eleverna.

– Och när det gäller personalen har vi framför allt fokuserat på dem som fanns på plats när detta hände, det vill säga internatchefen och föreståndaren för det elevhem där detta inträffade.

Och rektorn?

– Rektorn fanns inte på plats på skolan i dag så honom har vi inte kunnat prata med.