Därför kommer betygsförslaget nu

Publicerad 2014-03-24

Aftonbladets Lena Mellin kommenterar

Allianspartierna har hamnat allt närmre Socialdemokraterna i skolfrågorna.

Därför finns det ett enkelt skäl till dagens förslag om betyg från årskurs 4, anser Aftonbladet politiska kommentator Lena Mellin:

– Alliansen behöver något som skiljer dem från Socialdemokraterna.

Aftonbladets Lena Mellin

Varför kommer Allianspartiernas förslag om betyg från årskurs fyra just nu?

– Därför att Socialdemokraterna och regeringen legat väldigt nära varandra i skolfrågorna. Regeringen har kopierat ganska många förslag från S, nu behöver de något som skiljer dem åt.

Varför siktar Allianspartierna in sig just på skolfrågorna?

– Ända sedan Pisa-undersökningen  presenterades i december (OECD:s mätning av vad eleverna lär sig i olika länder, där de svenska resultaten sjönk kraftigt) har frågan varit superhet. Det kommer den att vara ända fram till valet.

Så vi kan räkna med nya skolförslag hela tiden till valet?

– Även om båda sidor har presenterat väldigt många förslag redan, så är detta ett stort och omfattande problem. Därför kommer det säkert nya förslag om till exempel höjda lärarlöner och bättre villkor för lärarstudenter. Många lärare går i pension de närmaste åren, det kommer därför att fattas lärare om det inte snabbt kommer in fler elever på lärarutbildningen.

Behöver eleverna verkligen betyg från fjärde klass?

– I den fördjupade Pisa-undersökningen som kom för en månad sedan ansåg inte den expert som sammanställt den att betygen var en stor fråga för Sverige. Han pekade i stället på att det fanns mycket att göra när det gäller lärarnas auktoritet och hur skolledningen styr verksamheten. Han tyckte inte heller att större lärartäthet var viktigt.

Varför riktar Alliansen ändå in sig just på betygen?

– Framför allt för att Jan Björklund tycker att det är en viktig fråga. Men som han själv påpekade är det inte betygen i sig som är intressanta, utan vad man gör med detta. Om en elev presterar dåligt, då måste man ta till sig det som lärare och se till att eleven presterar bättre.

Påverkas övriga Allianspartiers trovärdighet av att de nu svänger i frågan?

– Alla utom FP har nu ändrat sig. Moderaterna vill ha betyg från årskurs 3. Men att partier byter fot ibland, det är tur. Annars skulle de tycka samma som på 1800-talet fortfarande.

Vinner något Alliansparti mer än övriga partier på detta förslag?

– Det parti som i väljarnas ögon har monopol på skolfrågor är Folkpartiet. Om man är för betyg och är intresserad av skolfrågor, då kan det vara så att FP vinner på förslaget. Det var också Jan Björklund som presenterade det på en pressträff i dag, inte Alliansledarna.

Opinionsundersökningar visar att väljarna just nu tycker att en S-ledd regering skulle vara bättre för skolan. Varför är det så?

– Det beror delvis på de sjunkande resultaten i svensk skola. Om vi har haft samma regering i åtta år och resultaten fortsätter sjunka, då är det väldigt svårt för väljarna att dra någon annan slutsats än att någon annan skulle göra det bättre. Regeringen hävdar att deras reformer trädde i kraft först 2011 och 2012, därför har de inte fått full effekt än. Men det tror jag är överkurs för väljarna.

Alliansen: betyg från fjärde
klass