Experten: ”Det är ovanligt att barn dödar barn”

Publicerad 2013-10-11

En 13-årig pojke har gripits för mord på en treåring i norska Sagvåg.

Barn som dödar barn är ovanligt, enligt kriminologproffessorn Jerzy Sarnecki.

– Blir det en våldsam konflikt av något slag använder barn mycket våld och de har inte de begränsningar som vuxna har, säger han till Aftonbladet.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Den pojke som gripits för barnmordet i Norge uppges vara 13 år, enligt Dagbladet. Om mordet inträffat i Sverige är det ”ganska dåliga prognoser” för det barn som varit i samma situation:

– Barn som generellt har begått grova våldsbrott har ganska dåliga prognoser. Det som inträffat påverkar barnet negativt, och vi i Sverige är inte så duktiga på att behandla barn med allvarliga problem, så prognosen är inte bra, säger Jerzy Sarnecki.

”Inte färdigutvecklade”

Fall där barn som mördar andra barn förekommer i alla nordiska länder. Att barnens konflikter resulterar i dödlig utgång beror på att barn inte är mentalt fullt utvecklade. Enligt Jerzy Sarnecki är moralen fullt utvecklad först runt 15-16-årsåldern.

– Det är ju så att barn inte är färdigutvecklade i sin moral. Och de är inte alltid att de har de fysiska förutsättningarna som behövs för att begå den typen av brott. Egentligen är det faktiskt förvånande att detta inte förekommer oftare med tanke på de konflikter som förekommer i syskonskaror och mellan barn i största allmänhet, säger Jerzy Sarnecki.

”Vuxna griper in”

Han säger också att barn ofta saknar fysiska förutsättningar för att i praktiken genomföra ett mord. Men han säger att barns konflikter ofta är våldsamma men att de sällan blir dödliga, på grund av flera orsaker:

– Blir det en våldsam konflikt av något slag använder barn mycket våld och de har inte de begränsningar som vuxna har. Som tur är brukar barn vara under vuxnas övervakning som kan ingripa. Men det är också så att barnen saknar de medel som behövs för att begå grova brott. Och barn är ofta benägna att göra det, säger han.