Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

"Kommunerna borde tvingas vårdplanera även röda dagar"

Uppdaterad 2018-08-13 | Publicerad 2014-01-14

Chefläkares krav efter julhelgens patientpropp på akutsjukhus

Akuta sjukdomar tar inte julledigt.

Chefläkaren på Danderyds sjukhus kräver att kommunerna börjar vårplanera även röda dagar.

– Då skulle sjukhusen slippa överbeläggningar, säger Carl-Göran Ericsson.

– Nej, på Danderyds sjukhus placerar vi inte patienter i förråd. När vi har fler patienter än vårdplatser läggs patienterna i lediga utrymmen där de kan övervakas av personalen, säger Carl-Göran Ericsson, chefläkare och docent på Danderyds sjukhus AB.

– Det är verkligen inte optimalt, men förhoppningsvis bättre än att inte tas emot alls.

Måste ge plats till nya

Chefläkaren medger att akutsjukhusen sedan många år fått problem när det uppstått stopp i vårdkedjan på helger och vid många röda dagar.

För att vården på Danderyd ska fungera måste 80 patienter i genomsnitt skrivas ut varje dag och ge plats åt nya. Med vid helger som jul- och nyår blir det överbeläggning eftersom många patienter måste ha stöd från kommunen innan de kan flyttas hem igen.

Sedan 1992 är det lagstadgat att kommunerna har fem vardagar på sig att planera fortsatt vård för en patient som är redo att skrivas ut. Detta leder varje år till överbeläggningar för akutsjukhusen, menar Carl-Göran Ericsson:

– För att fördela överbeläggningarna så mycket som möjligt på sjukhuset måste vissa patienter flytta till annan klinik. Visserligen väljs lågriskpatienter ut men det innebär resurskrävande insatser i allt för många fall.

”Patienterna betalar priset”

Självklart ska man i livets slutskede få en plats som medger en god omvårdnad, menar chefläkaren som understryker att sjukhuset ska utreda vad som egentligen hänt i fallet i fråga.

– I takt med att antal röda dagar ökar, ökar kraven på personalen och känslan av att inte räcka till, oron för att missa något, inte kunna ta rast och de röda dagarna blir inte den vila och återhämtning som många andra i befolkningen kan få uppleva.

För att komma till rätta med problemet behöver kommunerna kunna vårdplanera och ta emot patienter 7 dagar i veckan, året om, menar Carl-Göran Ericsson som kallar det ett lagstadgat systemfel att fem kostnadsfria dagar för vårdplanering denna jul fått bli hela 17.

– Det är obegripligt att man fortfarande har kvar en 20 år gammal lagstiftning som tillåter kommunerna 5 vardagar för planering när våra medelvårdtider kortats med 50 procent till 3,5 dagar på samma tid.

– Det är klart att det kostar men i dag betalas priset av våra patienter och vår personal. Det måste bli tryck i frågan som är ett återkommande problem år efter år.