Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Töväder på gång mellan Iran och USA

Obama kan träffa Irans president nästa vecka

I det tysta håller en mindre utrikespolitisk bomb på att brisera.

En som kan förebåda ett sällsynt töväder i världspolitiken.

Mycket tyder på att president Obama ska träffa Irans nye president Rouhani under FN:s generalförsamling nästa vecka.

I så fall blir det första gången sedan den iranska revolutionen 1979 som en amerikansk president träffar Irans ledare.

President Obama har bekräftat att han haft brevkontakt med Rouhani. Enligt amerikanska uppgifter skrev Obama till Rouhani och gratulerade till segern i presidentvalet i juni. Rouhani besvarade brevet.

Denna brevväxling har skapat förutsättningar för ett informellt möte mellan de två när världens ledare sammanstrålar i FN-högkvarteret i New York.

Trendbrott

Förmodligen handlar det om att ses en kortare stund i korridorerna.

Blir mötet av kan det signalera ett avgörande trendbrott i förbindelserna mellan USA och Iran. Än viktigare för världen är att det kan minska risken för en väpnad konfrontation mellan USA och Iran om Teherans förmodade försök att skaffa sig kärnvapen.

Under förre presidenten Mahmoud Ahmadinejad var relationerna mellan de två länderna totalt bottenfrusna. Sedan Rouhani blev vald har de kommit signaler om att han kan tänka sig vara mer kompromissvillig när det gäller Irans kärnprogram.

Obama har sagt att USA inte kan acceptera att Iran skaffar sig kärnvapen. För att stoppa detta är han beredd att ytterst även ta till militära medel.

Tumskruvarna har långsamt dragits åt kring Iran som utsätts för allt hårdare ekonomiska sanktioner. Landets valuta har försvagats kraftig. Vanliga iranier har tvingats dra åt svångremmen rejält. Ekonomin var en av de stora valfrågorna.

Reforminriktad

Det kan vara skälet till att president Rouhani lägger om kursen med den religiöse ledaren Ali Khameneis kryptiska stöd. Han säger att det ibland är "nödvändigt att vara flexibel" i de diplomatiska relationerna.

Någon helomvändning är det inte, men tillräckligt för att ge näring åt en försiktig optimism.

Rouhani anses vara den mest reforminriktade president som landet haft sedan Mohammed Khatami avgick 2005. Hans manöverutrymme är ändå begränsat. Inga avgörande steg kan tas utan prästerskapets godkännande.

När man granskar Obamas hantering av frågan om Syriens massförstörelsevapen måste det ske i ljuset av konflikten med Iran.

Obamas kritiker hävdar att om presidenten inte vågar bomba Syrien för detta brott så kommer Iran aldrig att ta de amerikanska hoten på allvar.

Ovillig

I vilket fall lär även iranierna har observerat att Obama är tämligen ovillig att blanda sig i det syriska inbördeskriget.

– Det finns en öppning för diplomatin, säger Obama i en spansk tv-intervju. Indikationer finns på att Irans nye president är en person som söker dialog med väst och med USA på ett sätt som vi inte sett tidigare.

Sen la Obama till:

– Och det bör vi pröva.

Än så länge är det för tidigt att säga vad ett möte mellan Obama och Rouhani kan ge. Men bara det faktum att de talar med varandra vore en symboliskt viktig handling.