Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Sjöstedts kritik mot rödgröna budgetresan

Publicerad 2013-09-11

”Vi har ju inte spelat den sortens spel som S och MP”

Jonas Sjöstedt

Socialdemokraterna och Miljöpartiet gjorde i dag sitt första gemensamma budgetutspel den här mandatperioden.

Men flirtandet mellan partierna har retat upp V-ledaren Jonas Sjöstedt.

– Frågan om vem de vill regera med är ännu obesvarad, säger han.

Tidigare i dag åkte de ekonomiskpolitiska talespersonerna Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP) till Tierp för ett gemensamt företagsbesök i uppländska Tierp. Där passade de dessutom på att göra ett gemensamt budgetutspel om att ta bort undantaget från beskattning på det cancerogena bekämpningsmedlet kreosot.

Det var första gången sedan det rödgröna samarbetet kraschade efter valförlusten 2010 som de båda partierna gjorde ett budgetutspel tillsammans.

Enligt Magdalena Andersson har partierna gemensamma beröringspunkter.

– Ja, vi delar ju synen att Sverige behöver både fler jobb och bättre miljö, och det här är ju ett exempel på att våra partier har en gemensam ståndpunkt, sa hon till SVT i går.

Sjöstedt irriterad

Men förra gången partierna gjorde gemensam sak i en budgetfråga fanns också Vänsterpartiet med i bilden. Inför valet 2010 inledde S och MP ett samarbete själva, men efter hård intern kritik i S, togs V in i värmen igen. När nu S och MP återigen flirtar med bara varandra så har det retat upp V-ledaren Jonas Sjöstedt.

– Jag är inte så förvånad, de har skrivit gemensamma debattartiklar och och utspel av olika slag tidigare. Jag tolkar det som att det är något som sorts spel som ska visa att man vill regera tillsammans efter 2014. Den stora frågan är ju med vem man vill regera. Är det vänsterut så blir det en politik och högerut en annan. Den frågan är ännu obesvarad, säger han.

Vänsterpartiet har sedan en tid tillbaka sagt att man vill se en rödgrön trepartiregering efter valet, men att man vill gå till val på sin egen politik. Kompromisserna och förhandlingarna vill man ta efter en eventuell valseger. MP har sagt att man sätter sitt hopp till socialdemokratin medan S ännu inte gett något besked.

– Vi har ju inte spelat den sortens spel som S och MP nu gör utan varit väldigt tydliga med vad vi vill. Vi vill ha en rödgrön regering och en förutsättning för det är att man inte fortsätter dagens privatiseringspolitik. Vi har valt att gå ut direkt i stället och säga vad vi egentligen tycker, det är ärligare. Jag tycker det är en rakhet mot väljarna, man vet vad man får om man röstar på oss och det blir inga obehagliga överraskningar. Man vet att vi kommer sätta privatiseringar och vinstfrågan i främsta rummet om vi hamnar i ett förhandlingsläge, säger Jonas Sjöstedt.

Vill ha besked

Enligt V-ledaren så innebär bristen på besked från de andra att hans eget partis roll ökar.

– Det är bara vi som kan lova att vi är för en rödgrön regering. Det finns en risk att de vänder sig högerut och då kan ju Annie Lööf eller Jan Björklund dyka upp där som gumman eller gubben i lådan efter valet. Det tror jag skulle göra många väljare besvikna. S och MP  måste så klart agera som de tycker är rimligt. Men det är klart att de måste ge besked inför valet om de vill samarbeta högerut eller vänsterut.

Jonas Sjöstedt menar också att han på sina resor i landet har märkt att stödet för att V ska släppas in i en regering vid ett maktskifte är stort.

– Jag möter många socialdemokrater och miljöpartister och de håller de ofta med oss i vinstfrågan. Det visade ju också MP:s kongress. Däremot finns det säkert vissa personer i S och MP som är förtjusta i privatiseringar. Det är klart att de hellre sneglar högerut.

Norskt exempel skrämmer inte

I det norska valet, som avgjordes i måndags, så var V:s systerparti Sosialistisk Venstreparti på att åka ur Folketinget efter åtta år i regeringsställning. Men det skrämmer inte Sjösteds gäng.

– Det är tufft att regera för vänsterpartier. Samtidigt vill vi påverka politiken i Sverige och vi styr många kommuner och landsting och tycker att vi gör det bra. Det viktiga är att om vi går in i en regering är att vi får resultat. Att vi visar att vi som parti kan göra avtryck och då har frågan om privata vinster en särställning. det är därför vi lyft fram den som vi gjort, säger V-ledaren.