Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Dödläge i USA – ingen vill vika sig

Demokraterna ser sig som vinnare

Dödläge.

Så kan man beskriva försöken att nå en kompromiss om USA:s budget.

Demokraterna vägrar förhandla väl medvetna om att allmänheten kommer att ge republikanerna skulden.

Den som förväntade sig att stängningen av den amerikanska statsapparaten skulle leda till febril politisk aktivitet lär vara besviken.

Obama träffade i går kongressens ledare men ingen vek en tum från de låsta positionerna.

Republikanernas inställning är att nu måste parterna sätta sig ner och kompromissa vid förhandlingar. De försöker vinna tillbaka lite folklig goodwill genom föreslå att delar av budgeten ska antas så att nationalparkerna med sina turistattraktioner kan öppna. Men det säger Obama nej till.

Presidentens och demokraternas inställning är att det inte finns något att förhandla om. Republikanerna måste backa och låta kongressen rösta igenom en ny budget. Punkt slut.

Argare och argare

Obama och demokraterna känner att de ligger i vinnarhålet. För varje dag som går utan att hundratusentals människor får sin lön, nationalparker förblir stängda och samhället skadas i stor och smått blir vanliga amerikaner bara argare och argare och det i första hand på republikanerna.

Desto större blir demokraternas chans att ännu mer utmåla republikanerna som de stora skurkarna.

Till slut blir det konservativa partiet tvunget att böja sig om inte skadorna inför mellanårsvalet nästa år och presidentvalet om tre år ska bli alltför stora. I längden kan inte partiet hålla den amerikanska staten och allmänheten som gisslan med det enda skälet att de vill stoppa Obamas sjukvårdsreform som redan trätt i kraft och fått klartecken av Högsta domstolen.

Demokraterna räknar kallt med att bli de politiska vinnarna.

I nästa valrörelse kan de peka på republikanernas ansvarslöshet.

Ställer in

En taktik som dock är meningslös i många delar av landet där valkretsarna gjorts om. Där dominerar de konservativa väljarna så totalt att demokraterna inte har en chans. Det är här de republikanska extremisterna på högerkanten har chansen att frodas trots att de bidragit till att stänga statsapparaten.

President Obama har ställt in delar av en Asien-resa under nästa vecka. En indikation på att han inte räknar med att mycket ska hända innan han kommer tillbaka i slutet av den veckan.

Då börjar det brännas.

Än så länge är världens finansmarknader ganska lugna. Det utgår ifrån att partierna tar sitt förnuft till fånga och når en uppgörelse i god tid innan USA slår i skuldtaket den 17 oktober. Höjer inte kongressen skuldtaket kan inte USA betala sina räkningar. Då kastas världen in i ännu en ekonomisk kris med svåröverskådliga följder.

Sänkt betyg

Det är ett separat beslut från budgeten men hänger ändå ihop. För här måste republikanerna och demokraterna också enas.

Förra gången USA var i ett liknande läge i augusti 2011 nåddes en uppgörelse i absolut sista stund. Men politikernas brist på förmåga att fatta beslut ledde till att USA fick sitt kreditbetyg sänkt vilket i sin tur fördjupade den ekonomiska krisen i världen.

Ju närmare deadline vi kommer utan en uppgörelse desto större bli oron på de internationella finansmarknaderna.

För även om alla tror att republikanerna till slut blinkar så kan ingen vara helt säker.