Action på riktigt för ministern

Publicerad 2013-10-04

Catharina Elmsäter-Svärd om kritiken efter tweeten från Washington

De svenska ministrarna Catharina Elmsäter-Svärd och Carl Bildts tweets efter skottlossningen vid Vita Huset på torsdagskvällen, där en småbarnsmamma miste livet, har väckt avsmak i sociala medier.

– Ju mer uppmärksammad du är som person desto viktigare att du skriver rätt och långsamt – inte fort och fel, säger medierådgivaren Paul Ronge.

Den biljakt mellan Vita Huset och den amerikanska kongressen som i går slutade med skottlossning och att en kvinna miste livet, skapade ett omedelbart twitterbehov hos både utrikesminister Carl Bildt och infrastrukturminister Chatarina Elmsäter-Svärd.

”Poliser överallt”

Medan Bildt annonserade att han blev avbruten under en middag på grund av händelsen twittrade Elmsäter-Svärd om sin upplevelse på plats i USA:

"Vid Capitol Hill- alla beordrats att ta skydd. Poliser överallt. Situation under kontroll. Vi fått ställa in möte. #action på riktigt!"

”Ber om ursäkt”

Just de sista raderna har väckt avsmak hos Aftonbladets läsare och i sociala medier. Catharina Elmsäter-Svärd låter meddela via sin pressekreterare Niklas Gillström att ministern menat att förklara att läget var allvarligt. 

–Hon ber om ursäkt om det har missuppfattats, twitter är ju en snabb kommunikationskanal, säger Niklas Gillström.

På frågan om Elmsäter-Svärd överväger att förändra sitt twittrande efter detta svarar Gillström återigen att ministern avsåg att förmedla att en allvarlig situation som hon hamnat i och inget annat.

”Är ju osmakligt”

Medierådgivaren Paul Ronge kommenterar Elmsäter-Svärds tweet med att twitters snabbhet är en förbannelse. Det går blixtsnabbt att få spridning, men det som skrivs är ofta högst spontana kommentarer. 

– Att skriva "action på riktigt" – det är ju osmakligt. Det är det som är så farligt med twitter, att det går så snabbt. Därför är det svårt att vara domare också.

”Lite mindre ivrig”

Även om det är viktigt för en minister att jobba på sitt varumärke och visa att man är ute i världen så tror Paul Ronge inte att det ger speciellt mycket status att befinna sig mitt i ett skottdrama. Han råder i stället makthavarna att följa flödet på twitter och skapa sig en känsla för vad som faktiskt hänt innan de själva rapporterar.

– Just när något händer måste en minister vara lite mindre ivrig än att bara vilja förmedla att jag är här när det händer! Samtidigt är det bra att de kommunicerar om man jämför med gamla tiders politiker som närmast isolerade sig och kanske ville tänka i 14 dagar innan de svarade på en fråga, säger han.

ANNONS