Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Kvinna hölls naken tre dygn i arresten

Publicerad 2013-08-05

Psykiatriprofessor: ”Det är barockt”

Arresten i Mölndal

En berusad kvinna greps av polis.

Hon låstes in i en cell där hon tvingades vara naken i tre dygn.

– Det är barockt, säger psykiatriprofessor Danuta Wasserman.

Nu kritiserar JO polisen i Västra Götaland.

Kvinnan greps av polis den 21 oktober i fjol och fördes till arresten i Mölndal.

Frös i cellen

Där tvingade personalen av henne alla kläder och låste in henne i en cell. Hon hölls inlåst naken under tre dygn. Först då hon fick sin mens tilläts hon använda underbyxor.

I en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, uppger kvinnan att det var kallt i cellen, att hon gavs en tunn filt men att hon frös.

Hon uppger också att en vakt släckt lyset i cellen och kallat henne "jävla fitta".

En intern anmälan om tjänstefel har utretts av Rikspolisstyrelsens avdelning för interna utredningar, som lade ned förundersökningen.

"För hennes skull"

Motiveringen var att det saknades anledning att anta att brott begåtts.

Anledningen till nakentvånget uppges vara att hon var självmordsbenägen och att kläderna kunde användas för att skada sig själv med.

– Även om det ur den enskildes perspektiv kan förefalla kränkande att bli berövad kläderna har alltså åtgärderna vidtagits för hennes egen säkerhet, skriver numera pensionerade länspolismästaren Ingemar Johansson i sin bedömning.

Borde läkarundersökts

Men JO kritiserar nu polismyndigheten i Västra Götaland och skriver i ett yttrande att det "inte är acceptabelt att låta en person vistas i arresten utan kläder under en längre tid". Dessutom borde kvinnan ha undersökts av läkare, vilket även polismyndigheten själv konstaterar.

Professor Danuta Wasserman, chef för Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa vid Karolinska institutet i Solna, är starkt kritisk till det inträffade.

– Det låter barockt att låta en kvinna vara inlåst utan kläder så länge.

"Ytterligare bestraffning"

Om att syftet med nakenheten var att förebygga självmord säger Wasserman till Aftonbladet:

– Det förstår jag inte. Det här uppfattas säkert av en suicidal person som en ytterligare bestraffning. Varje suicidal person lider av en nedvärderande självuppfattning, en känsla att man inte förtjänar respekt eller gör rätt för sig och det är delvis därför man är självmordsbenägen.

– Därför är omgivningens reaktioner och bemötande oerhört viktiga och avgörande för om personen kan ta sig ur det tillståndet eller inte.

– På en arrest måste det finnas tillräckligt med beredskap för att ge samtal med kurator och läkare som kan ge adekvata mediciner.

Skelettkvinnan tvingades av kläderna

Även den så kallade Skelettkvinnan, som i fjol dömdes till skyddstillsyn för brott mot griftefriden efter att stora mängder mänskliga skelettdelar hittats i hennes hem i Göteborg, har JO-anmält polisen i Västra Götaland för att hon låsts in naken i sin cell under ett halvt dygn.

Självmordsrisk angavs även där som anledning och också det fallet lades ned av polisens internutredande enhet. JO ger här ingen formell kritik, men påpekar att rutinerna bör ses över.

Jobbar med bemötande

Morgan Orvenholt, biträdande länspolismästare i Västra Götaland säger till Aftonbladet

– Det är olyckligt att det här har skett och vi tar naturligtvis till oss av den kritik som riktas mot oss. Vi ska se över rutinerna. Vissa rutiner är redan förändrade. Om någon kommer in till vårt personintag som är suicidal ska den naturligtvis undersökas så snart som möjligt av läkare. Även temperaturen i cellerna har setts över.

– Vi har även jobbat med handledning av personal kring bemötandefrågor. Det är särskilt viktigt att vi bemöter den här utsatta gruppen människor på ett synnerligen lämpligt sätt.