Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

”Det kan bli blodigt”

Publicerad 2011-09-05

Jan Eliasson om slaget om Bani Walid

En av Gaddafis sista fästen, staden Bani Walid, vägrar ge upp.

Nu hotar rebellerna att gå in.

– Det kan bli ganska blodigt, säger Jan Eliasson, före detta utrikesminister och ordförande i FN:s generalförsamling.

Jan Eliasson.

Alla försök till förhandlingar har havererat.

Trots att rebellerna nu kontrollerar större delar av Libyen, håller de sista av Gaddafis trogna krampaktigt kvar i regimens sista spillror.

Redo att gå in

Nu befinner sig rebellstyrkor med tusentals civila soldater utanför en av de få utposterna där Gaddafis militär fortfarande styr – staden Bani Walid, en ökenstad 14 mil sydost om Tripoli.

– Vi kommer inte att gå in utan att ha blivit inbjudna av Warfala (stadens huvudstam, reds. anm). Förhoppningsvis kommer ingen att bli skjuten. Men om Gaddafilojala skjuter mot oss kommer vi besvara elden, säger rebelltruppernas befälhavare Ismail al-Gitani, till AP.

"Öppet för obegränsat våld"

Om det blir ett slag, riskerar det bli väldigt våldsamt, eftersom Gaddafi och hans familj sitter i en allt mer pressad sits, enligt Jan Eliasson.

– Det kan bli ganska blodigt. Han har ju tidigare kallat sitt folk för råttor, vilket avhumaniserar dem och öppnar för obegränsat våld, säger han till Aftonbladet.

Gaddafi kan finnas där

Jan Eliasson ser den ologiskt ihärdiga beslutsamheten att inte ge upp som ett tecken på att Muammar Gaddafi och hans familj skulle kunna befinna sig i staden.

– Att man är benägen att strida ökar sannolikheten att Gaddafi är där. Då är det rädsla och vapen som styr, inget annat.

"Måste blanda in hopp"

Rebellerna har genom Nationella övergångsrådet påbörjat arbetet att ta fram en ny regering. Men inte förrän Gaddafis styrkor gett upp varenda stad kan man deklarera seger.

– Det är oroande att Gaddafi fortfarande försöker mobilisera motstånd. Han har ju både pengar, vapengömmor och legosoldater.

Hur lång tid kan det ta innan Gaddafiregimen fallit helt?

– Det här har tagit mycket längre tid än vad man trott. Om jag ska sia måste jag blanda in hopp. Förhoppningsvis kan övergångsregeringen komma i arbete inom de närmaste veckorna, säger Jan Eliasson.