Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Rökande apa tvingas fimpa

Publicerad 2011-09-13

Nu ska Shirley bli nikotinfri.

Besökare på djurparken har lärt orangutangen Shirley att röka.

Nu tvingas hon fimpa.

– Hon får inga mer cigaretter. Rökning är inte normalt beteende för en orangutang, säger Ahmad Azhar Mohammed, chef för Meleka Zoo i Malaysia.

Tidigare i år larmade en grupp brittiska djuraktivister de malaysiska myndigheterna om apan Shirley. Enligt dem kastade besökare ofta in tända cigaretter till orangutangen. Hon verkade också orolig när hon inte fick röka, och led av humörsvängningar.

Under förra veckan räddades Shirley, tillsammans med flera andra djur, från en statlig djurpark i Malaysia, rapporterar AP.

Nu sitter Shirley i karantän och genomgår rökavvänjning.

– Jag skulle inte säga att hon är beroende, men hon kan ha skapat sig en vana genom att imitera rökande besökare, säger Mohammed till AP.

Ska till naturreservat

När Shirley är nikotinfri ska hon föras till ett naturreservat på Borneo. Tanken är att det ska ske inom några veckor.

Än så länge går avvänjningen bra.

Enligt Mohammed äter Shirley som hon ska, och har en god aptit. Hon visar heller inga tecken på att vara deprimerad eller sjuk. Djurparken har också tagit blodprov på apan, men resultaten av dem är inte färdiga.

Rökande djur har tidigare rapporterats från djurparker i bland annat Sydafrika och Ryssland; i de fallen är det schimpanser som har fått cigaretter inkastade i sina burar.