Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Italienske politikern dömd – men slipper böter

Publicerad 2011-09-13

Vittnen såg hur den italienske politikern Giovanni Colasante drog sin son i håret.

I dag dömde Stockholms tingsrätt honom för misshandel.

Påföljden blir 30 dagsböter à 220 kronor – men Colasante slipper betala eftersom han satt inlåst i tre dagar.

DOM OM EN VECKA  Lokalpolitikern Giovanni Colasante ­från Italien riskerar böter om han fälls för att ha slagit sin 12-årige son under en familje- ­semester i Sverige. Händelsen har blivit en stor snackis i Colasantes hemland.

Den 23 augusti var Giovanni Colasante, 46, på semester med sin familj i Stockholm. Tillsammans med ett större sällskap skulle de göra en kryssning mellan de nordiska huvudstäderna.

Nekade vid rättegången

På kvällen var han och familjen i Gamla stan för att äta middag.

Där såg flera vittnen Colasante örfila sin son. Ett av vittnena uppgav att han lyfte sonen i håret. Colasante greps av polis, vilket fick stor uppmärksamhet i Italien. Han satt även inlåst i tre dygn. Vid rättegången nekade Colsante till anklagelserna, och tre vittnen gav stöd för hans version av det som hänt - att han bara hindrat sonen från att springa i väg.

Låg straffnivå

Trots det dömdes alltså Colasante för misshandel. Men straffet blev lindrigt – 30 dagsböter. Böterna slipper Colasante betala eftersom straffet redan anses sonat då Colasante tvingades sitta inlåst.

– Han blev dömd, det är klart att jag är besviken över det. Vi hade hoppats att han skulle bli helt frikänd. Men påföljden är den lindrigast möjliga, säger mannens advokat Lars Runeberg.

Runeberg saknar ett resonemang i domen om varför Colasante tog tag i sin son.

– Syftet var inte att bestraffa barnet, utan att hindra honom från att springa i väg. Det kanske gjorde ont på pojken, men ändamålet var inte bestraffning. Han blev rädd att sonen skulle springa ut i trafiken. Därför anser jag och min klient att han borde ha friats.

Har återvänt till Italien

Runeberg har ännu inte hunnit prata med sin klient.

– Jag ska diskutera ett eventuellt överklagande med honom.

I domen slår även rätten fast att det är osannolikt att Giovanni Colasante lyfte sin son i håret, som ett av vittnena uppgav, eftersom det skulle ha skett med en hand. Pojken anses ha varit för tung.

Colasante arbetar vid ett dataföretag i staden Canosa di Pugli i södra Italien, där han även är kommunpolitiker. Han har återvänt till hemlandet.

Texten uppdateras