Massevakuering i Japan – tyfonen Roke drar in

Publicerad 2011-09-21

– Fukushima drabbas igen

Jordbävningarna gav tsunami och kärnkraftskatastrof i våras.

Nu drabbas Japan – och Fukushima – igen.

En miljon evakueras undan tyfonen Roke.

Tyfonen Roke närmar sig Japans nordöstra kust i dag, och kommer att dra över kärnkraftanläggningarna som ödelades under våren i Fukushima.

Enligt japanska tidningen Mainichi har 1,4 miljoner invånare fått order från myndigheterna om evakuering, eftersom deras hus riskerar att svämmas över av vatten- och lermassor som stormen drar med sig.

Flera dödsrapporter

Polis har rapporterat fem döda eller saknade, sedan floder svämmats över av regn som förekommer stormen, rapporterar AP.

Vindarna, som ligger på styrkor över 160 kilometer timmen, nådde land under eftermiddagen lokal tid, nära staden Hamamatsu.

Den väntas under dagen nå Tokyo och regionen Tohoku, som drabbades hårt av tsunamin.

”Kylsystemen drabbas inte”

Takeo Iwamoto, talesman för Tepco, Tokyo electric power company, som driver Fukushimaanläggningarna, har uttalat sig om att reaktorernas kylsystem inte kommer att drabbas av tyfonen, enligt AP.

Men bolaget har beslutat avbryta en del byggnadsarbeten på området, och tar nu till åtgärder för att hindra radioaktivt vatten från att läcka när vinden drar in.

Katastrofernas år

2011 är katastrofernas år för Japan. Den 11 mars drabbade stora jordbävningar landet, vilket i sin tur ledde till en tsunami som ödelade flera kärnreaktorer i Fukushimaanläggningen – och som sedan dess beräknas ha läckt strålning motsvarande 168 Hiroshimabomber. 

Då tvingades miljoner evakueras, och skadorna har bidragit starkt till den ekonomiska kris som nu råder, och som fick premiärministern Naoto Kan att avgå.