V-partiledarkandidat pendlar med flyg

Publicerad 2011-09-29

”Det är det här alternativ som finns”

Rossana Dinamarca.

Förra året slutade flyg- och taxinotan på 220 679 kronor.

Rossana Dinamarca, kandidat till partiledarposten i Vänsterpartiet, har en av riksdagens dyraste resenotor.

– Jag har två små barn hemma i Trollhättan. Tyvärr är det här enda alternativet, säger hon.

Dagens Nyheter har tagit fram fjolårets reseräkning för Rossana Dinamarca. Taxiresorna gick på 42 457 kronor. Flyg mellan Trollhättan och Stockholm kostade 178 222 kronor.

Är medveten om kostnaderna

Övriga V-partiledarkandidater har åkt taxi för mellan 2 460 och 6 810 kronor. Vänsterpartiets ledningen är tydlig med att riksdagsledamöterna först och främst ska välja kollektiva färdmedel – både av kostands- och klimatskäl.

Rossana Dinamarca själv känner till att hennes resvanor utmärker sig.

– Jag är medveten om att jag har de kostnaderna. Anledningen att jag flyger är att jag har två små barn i Trollhättan, säger hon till Aftonbladet.

Barnen anledningen

– Jag är borta ganska mycket i veckorna och ska jag åka med tåget måste jag åka söndag kväll och kommer inte hem förrän sent på kvällen på fredag. Nu kan jag träffa dem fredag kväll och äta frukost och se på Bolibompa på måndag morgon. Sådant blir så viktigt när man ses så lite.

– Ska man kunna vara småbarnsförälder och sitta i riksdagen? Jag tycker att alla ska kunna ha ett riksdagsuppdrag. För att jag ska kunna vara båda delar är det här det alternativ som finns.

Naturskyddsföreningen: "Förkastligt"

Kombinationen taxi och plan från Trollhättan till riksdagen via Bromma det sämsta möjliga valet, uppger Naturskyddsföreningens klimatchef Sven Hunhammar.

– Det är förkastligt, särskilt när det finns tåg att tillgå, säger han till Dagens Nyheter.

Rossana Dinamarca vänder sig mot Dagens Nyheters beskrivning av flygplanstypen hon använder.

– Det är inget jetplan, som DN gått ut med.

Skulle ni inte kunna flytta till Stockholm i stället?

– Jag har ju mitt uppdrag från Trollhättan, jag är vald därifrån. Om jag förlorar kontakten med dem som valt mig från Västra Götaland fullföljer jag inte mitt uppdrag ordentligt, säger Rossana Dinamarca.