Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Praktgräl om integrationspolitiken

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-09-10

Allt om bråket i TV4:s partiledardebatt - ord för ord

Den direktsända partiledardebatten i TV4 urartade omdelbart till ett hetsigt bråk mellan Göran Persson och Lars Lejonborg.

- Ni bör nog fundera på varför Danskt folkeparti gratulerar er, sa Persson.

- Kallar du mig främligsfientlig? svarade Lejonborg.

Lars Leijonborg hamnade i en het diskussion med både Gudrun Schyman och Göran Persson om integrationspolitiken.

Debatten leddes av Lennart Ekdal och Lena Smedsaas, samma programledarduo som ledde TV4:s stora valdebatt även för fyra år sedan.

Och precis som för fyra år sedan blev det en debatt med mycket fria former. Ofta urartade det hela till en rejält hetsig diskussion där debattörerna avbröt sina motståndare och pratade i mun på varandra.

Efter ett par minuters svävande och undanglidande svar på frågan om vilket parti som de sju partiledarna skulle välja på som näst bästa alternativ inleddes den verkliga debatten.

Integrationspolitik

Det första riktiga ämnet för kvällen blev integrationspolitiken. Folkpartiets förslag om språkkrav för medborgarskap blev utgångspunkten för diskussionen.

Och redan här hettade debatten till.

- Det vi ser nu är precis det vi sett i andra europeiska länder: hur en sån här fråga öppnar dörren för den grupp människor som tycker att vi ska ha hårdare tag mot invandrare. Det är klart att Bo Lundgren är glad, när moderaterna försökte lansera den här idén i förra valet så gick det inte. Då blev ni kritiserade sönder och samman av oss och folkpartiet. Nu så passar det tydligen, sa vänsterpartiets Gudrun Schyman.

- Därmed har man fört in ett tänkande i debatten som gör att Danskt folkeparti gratulerar det svenska folkpartiet och sverigedemokraterna jublar.

- Jag tror tittarna finner detta ganska märkligt. Du antyder att jag är främlingsfientlig, Göran Persson säger att jag vill ha massinvandring. Båda sakerna är naturligtvis lika fel, sa folkpartiledaren Lars Leijonborg.

"Är jag främlingsfientlig?"

- Du har ju ändrat uppfattning, Lars, hela tiden. Titta bara på ert utspel tidigare här i augusti: ”Kom till Sverige om ni har jobb – men har ni inte jobb efter tre månader så varsågoda att lämna landet”. I kombination med det andra resonemanget som ni har, att försämra arbetsrätten, så får vi en ny underklass, sa socialdemokraternas partiordförande Göran Persson.

- Är jag främlingsfientlig? dundrade Lars Leijonborg och krävde en ursäkt av Göran Persson för att denne sagt att folkpartiet var som Danskt folkeparti.

- Jag tycker nog att du ska fundera på varför Danskt folkeparti gratulerar dig idag, svarade Göran Persson.

- Är det främlingsfientligt? hojtade Leijonborg.

- Jag tycker att du har hamnat i samma läge som dina danska partivänner. De står och jublar, svarade Persson.

- Danskt folkeparti vill ju kasta ut invandrare – vi vill ju välkomna invandrare, genmälde Leijonborg.

- Men samtidigt vill ni ju öppna för en försvagad arbetsrätt, svarade Persson.

Försökte överrösta varandra

Här började samtliga partiledare prata i mun på varandra med hestiga höga röster tills Lennart Ekdal slutligen avbröt käbblet och gav moderatledaren Bo Lundgren ordet.

- Det verkliga hotet är ju den politik som gör att så många människor står utanför arbetslivet. När vi fyra borgerliga partier säger att den viktigaste frågan är att man arbetar, att man får ett reguljärt arbete, att man byter socialbiodragen mot praktikarbete så att man kommer in på arbetsmarknaden, att man kommer ut på arbetsplatserna och lär sig svenska. Att man vän der den utveckling som ni står för. Ni är för bidrag. Vi är för arbete, sa Bo Lundgren, vänd mot Göran Persson.

Mitt i den hetsiga debatten avbröts programmet för reklam.

Sjukskrivningar

När det under andra halvtimmen blev dags för sjukskrivningarna gick Alf Svensson gick direkt till attack mot Göran Persson.

- Nu säger Göran Persson att man ska halvera ohälsotalen under en femårsperiod och då måste man ju ändå ställa den självklara frågan om han tror sig om detta, och jag höll på att säga ”Give Gud att han lyckas” för människornas skull och sekundärt för ekonomins skull, men varför satte han inte igång med detta tidigare?

Frågan var därmed ställd, men Göran Persson fick inte fram något riktigt svar. Efter att ha blivit påmind om frågan ett par gånger sa han:

- Jag tror inte att vi klarar det här om vi inte både ökar bemanningen, minskar vissa arbetstider, tar bort de tyngsta lyften och det handlar om jättelika investeringar som jag tycker är viktigare att göra än att sänka skatten, och fick därmed in de borgerligas skattesänkningar i debatten igen..

"Frisk av sänkt sjukförsäkring?"

Därefter tog Gudrun Schyman till orda med en direkt fråga till Bo Lundgren och Alf Svensson: Hur tror ni att någon blir friskare av att sänka nivån i sjukförsäkringen till 75 procent och att införa ytterligare en karensdag?

Alf Svensson höll med om att man inte blir friskare av två karensdagar istället för en.

- Men man får två och en halv miljard över till de som är akut och svårt sjuka. Och två karensdagar får vi klara av som har jobb och är tillfälligt sjuka.

- Säg det till en undersköterska som tjänar 15000 i månaden och går på skift. Hon blir av med fyra dagsinkomster, bröt Gudrun Schyman in med gäll

stämma.

Näringslivsklimatet

Lars Leijonborg och Göran Persson hamnade i ytterligare en mycket hetsig ordväxling senare i programmet när debatten kom att näringslivsklimatet i Sverige.

De borgerliga partiledarna riktade kritik mot den sittande regeringens näringslivspolitik, och pekade på utförsäljningen av svenska storföretag.

- Men sedan två år tillbaka är det faktiskt så att det har strömmat in 70 miljarder kronor till Sverige, sa en pressad Göran Persson.

- Men det är ju ersättning för företag som köpts upp. Det är ju ett argument för vår ståndpunkt. Hur kan du ta det som exempel? undrade Lars Leijonborg.

- Ta satsningarna i Astra-Zeneka, Volvo och Saab...

- Men alla de företagen är ju utlandsägda! sa Lejonborg.

- Men är det tokigt för jobben i Trollhättan att exempelvis General Motors finns som ägare i Saab? Det är en fördel att få in kompetenta utländska ägare.

- Ja, om det finns motsvarande inflyttning av huvudkontor. Men det gör det inte. Vi är på väg att bli en dotterbolagsnation – kan ni inte erkänna det?

Webb-tv: Se bråket mellan Schyman och Leijonborg.

Stökigt utanför tv-huset

Fredrik Rundkvist, Frida Johansson