Pensionärer kan räkna med sänkt skatt
Publicerad 2018-10-23
Trots problemen med att få fram en ny regering kan pensionärerna räkna med sänkt skatt redan nästa år. Både regeringen och Alliansen driver frågan.
– Vi kan tycka att det är rimligt, säger Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson i Moderaterna.
Finns ingen ny regering på plats den 15 november blir det övergångsregeringen som får lägga en övergångsbudget. Den ska inte innehålla kontroversiella eller tydligt partipolitiska förslag, men mycket hamnar i en gråzon.
Regeringen har därför haft samtal om vilka principer som ska gälla för budgeten med Allianspartiernas ekonomiskpolitiska talespersoner.
– Det är ny mark, och vi formar nu praxis, säger Elisabeth Svantesson.
Frågan brådskar
En fråga som brådskar är sänkt skatt på pensioner, som i princip alla partier lovade i valrörelsen.
– Det är väldigt många frågor som kan behandlas efter den 1 januari, men just när det gäller skatt på pension så är det en fråga som man behöver besluta om innan. Och det är också en diskussion som vi har fört med regeringen, att vi kan tycka att det är rimligt att den kommer med, säger Elisabeth Svantesson och konstaterar att det finns en stor samsyn i riksdagen.
Finansminister Magdalena Andersson vill inte kommentera, men Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i riksdagens finansutskott, säger att frågan om sänkt skatt för pensionärer är prioriterad.
– För oss är det viktigt att vi på ett eller annat sätt kan fortsätta att ta bort den här klyftan mellan löntagare och pensionärer, som ju Moderaterna införde en gång, säger han.
Exakt hur det ska ske blir en senare fråga.
– Jag tror egentligen inte att pensionärerna bryr sig så jättemycket om hur det sker, utan de är intresserade av att det ska genomföras, säger Olovsson.
"Till syvende och sist"
Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed anser att det är viktigt att få med sänkt skatt på pensioner i en övergångsbudget.
I övrigt vill han se en stram övergångsbudget utan nya satsningar, eftersom en ny regering kan göra förändringar i efterhand.
– Varje regering har förmånen att kunna lägga extra ändringsbudgetar efter årsskiftet. Det finns alla möjligheter för en ny regering att lägga fram sin politik för riksdagen och göra stora förändringar i budgeten relativt snart, säger han.
Det innebär till exempel att anslag till polis och försvar kan höjas även efter årsskiftet. Försvarsmakten hoppas på tre miljarder kronor mer 2019 och polisen vill ha mer pengar för fler civilanställda.
Oklart om Alliansbudget
Om en övergångsregering lägger en budgetproposition, kan riksdagens partier sedan motionera på den med sina förslag till budget. Elisabeth Svantesson (M) vill dock inte svara på frågan om Moderaterna eller Alliansen har för avsikt att lägga en budgetmotion.
– Vi ska återkomma i närtid med besked om det. Men en viktig distinktion är att regeringen är en övergångsregering, men riksdagen är ingen övergångsriksdag. Det här är ett nyvalt parlament där man kan lägga politiska förslag. Det finns mycket som talar för det, att man vill driva sin politik inför nästa val, säger hon.
Det pågår för närvarande diskussioner mellan Allianspartierna om huruvida man ska lägga en gemensam budgetmotion.
– Alliansens partiledare kommer att återkomma till det, säger Svantesson.
För Centerpartiet är frågan om gemensam budget särskilt känslig, eftersom den kräver stöd av Sverigedemokraterna för att gå igenom. På tisdagseftermiddagen hölls ett extra långt möte med C:s riksdagsgrupp för att diskutera frågan.