Misstänkt föremål orsakade stort pådrag

Publicerad 2013-01-19

Boende evakuerades i Järfälla utanför Stockholm

Ett misstänkt föremål hittades i Järfalla i morse – mitt i ett bostadsområde.

Vid 14.30-tiden sköt polisen med hjälp av en bombrobot mot det misstänkta föremålet.

– Det hände inget mer än att det sa pang och lite saker flög upp i luften. Men det blev ingen explosion, säger Scanpix fotograf, till TT.

En förbipasserade larmade polisen till ett bostadsområde i Skälby, nordväst om Stockholm vid 08.30-tiden på lördagsmorgonen.

Området spärrades av

Kvinnan, som var ute och gick med sin hund, hade sett ett misstänkt föremål på gatan utanför ett hus. Hon beskriver föremålet som en genomskinlig plastlåda med en mobiltelefon fasttejpad.

– Sedan gick det sladdar ner i lådan, säger hon till Aftonbladet.

När polisen kom till platsen gjordes bedömningen att föremålet kunde vara farligt – och området spärrades av.

Vid 11-tiden på förmiddagen anlände bombgruppen till villaområdet och avspärrningarna utökades. Ett 30-tal poliser fanns på plats.

Omkring 150 boende inom det avspärrade området evakuerades till en närliggande skola.

Föremålet besköts

Vid 14.30-tiden besköts det misstänkta föremålet av bombtekniker. Det undersöktes också med en robotvagn som var utrustad med en kamera.

Man har ännu inte kunnat bedöma om föremålet var farligt eller inte och det lastades därför i en bombkula och transporterades från platsen.

– Man kommer att göra en teknisk undersökning av föremålet, säger Albin Näverberg, informatör på Stockholmspolisens ledningscentral.

Strax före klockan 15 hävdes avspärrningarna och de evakuerade kunde återvända till sina bostäder. Det var dock fortfarande avspärrat på själva brottsplatsen eftersom polisens tekniker skulle undersöka den.

Ärendet rubriceras i nuläget som grovt olaga hot.

– Nu fortsätter utredningen. Vi kommer att höra de boende i området för att se om det finns en hotbild eller om någon hört eller sett något, säger Albin Näverberg.