Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

KD, FP och Centern går ifrån Moderaterna i flera stora frågor

Uppdaterad 2013-02-03 | Publicerad 2013-02-02

"Sätter tryck på Moderaterna"

Moderaterna står allt mer ensamma i alliansregeringen. 

I flera tunga frågor har nu småpartierna teamat ihop sig och går sin egen väg. 

– Nu är det tre av fyra allianspartier som vill höja taket i a-kassan, det sätter tryck på Moderaterna, säger Annika Qarlsson (C)

Under den andra och sista dagen av Centerpartiets kommundagar i Örebro blev det allt mer tydligt att frågorna som splittrar alliansregeringen blir allt fler. I flera tunga frågor står Moderaterna ensamma medan småpartierna är rungande överens. Under fredagen gick migrationsminister Tobias Billström (M) ut och berättade att hans parti vill se en minskad asyl- och anhörigshetinvandring till Sverige. Förslaget mötte direkt mothugg i centerlägret.

– Det är ett försök att hitta en enkel lösning på ett komplicerat samhällsproblem, säger Johan Hedin, migrationspolitisk talesperson (C)

Hårt tryck på M

Trycket på M ökar nu också i frågan om taket i a-kassan. Sedan tidigare har både Centerpartiet och Folkpartiet krävt att taket ska höjas och i går hoppade även Kristdemokraterna på tåget i en debattartikel i SvD.

Beskedet spred glädje bland centerpartisterna i Örebro.

– Jag välkomnar att vi nu är tre av fyra allianspartier som är överens om en höjning, det sätter tryck på Moderaterna, säger Annika Qarlsson, arbetsmarknadspolitsk talesperson i Centerpartiet.

Enligt henne så är dagens modell, där ersättningsnivån i a-kassan trappas ned efter tre månader, bra eftersom trycket på att söka nytt jobb då ökar.

– Men problemet är att så många har så låg ersättning så att avtrappningen inte får någon effekt över huvud taget. Moderaterna säger att de vill prioritera jobben i stället, men det gör vi också. Vi måste kunna jobba på flera fronter samtidigt, säger Qarlsson.

Mot höjning av taket

Även i frågan om den differentierade a-kasseavgiften har de mindre allianspartierna länge varit överens om att de ska avskaffas, men Moderaterna har hårdnackat stått emot. Men i förhandlingarna med LO om jobbpakten så har finansminister Anders Borg lovat att de differentierade avgifterna ska slopas om det sker framsteg i förhandlingarna om yrkesintroduktionsaval på branschnivå.

Nu hoppas de övriga allianspartierna att Moderaterna ska svänga även i frågan om taket i a-kassan.

– När det gäller de differentierade a-kasseavgifterna så fanns det ett tryck från oss andra tre och när det kom ett tillfälle så öppnade Moderaterna för det. Det är klart det spelar roll att tre av fyra partier är överens om vilken riktning vi vill gå, säger hon.

Men Moderaterna står hårdnackat emot en höjning av taket.

– Jag har förståelse för att olika partier kommer fram till olika slutsatser när det gäller nivån på taket i a-kassan. Men för oss moderater är det fortsatt viktigare att satsa på reformer som gör att jobben blir fler än att höja taket, säger Elisabeth Svantesson (M), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

"En prioritering"

Enligt henne så har forskning visat att taket i a-kassan har betydelse för arbetsmarknaden.

– Men det handlar också om en prioritering, det kostar att höja taket. Vi har ett reformutrymme och i den senaste budgeten satsade vi på infrastruktur och forskning som vi vet kan leda till fler jobb framåt. Vi står fast vid det fortsatt med, att det är viktigare att satsa på det som ger fler jobb.

Men det är inte bara inom invandrings-  och arbetsmarknadspolitiken som M står isolerade mot sina allianskollegor – utan även på delar av miljöområdet. Det handlar om det omdiskuterade plastkemikalien bisfenol A – som miljöminister Lena Ek (C) sagt att hon vill fasa ut och förbjuda, eftersom forskning visat att den är giftig. Även FP och KD är försiktigt positiva till att förbjuda kemikalien, som finns i bland annat kassakvitton och konserverad mat.

M var först med på samma spår, men har nu svängt eftersom partiet är splittrat.

Träffas i Maramö

Den 25–26 februari ska alliansens partiledare träffas i C-ledaren Annie Lööfs hem i småländska Maramö. När planerna för den gemensamma valrörelsen börjar dras upp kommer flera av frågorna där M står ensamma mot de övriga partierna att bli tvungna att lösas.

Men Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson tror att alliansen i längden tjänar på att de fyra olika partierna utvecklar sina egna förslag.

– Vi har visat gång på gång att vi förmår att samla ihop oss och hitta en gemensam linje. Det är väl intressant att även Moderaterna lanserar sina egna linjer nu också, innan allianskompromisserna sker.