Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Han håller femåringen gisslan i bunkern

Publicerad 2013-02-02

Jimmy Lee Dykes håller en femåring gisslan sedan i tisdags, i Midland City, Alabama.

Efter att ha skjutit en skolbusschaufför tog han med sig barnet ner i en bunker.

Dykes misstänks ha förnödenheter för en lång vistelse i bunkern.

I tisdags klev Jimmy Lee Dykes, 65, på en skolbuss, sköt busschauffören Charles Albert Poland och tog med sig en femårig pojke ned i en bunker på sin tomt.

Anledningen till Dykes agerande är oklart. Men han beskrivs som en så kallad ”doomsday prepper”, det vill säga en person som tror att jorden ska gå under och förbereder sig för detta.

För att överleva undergången hamstrar den här typen av personer allt som kan tänkas behövas för ett liv efter civilisationens fall.

Därför tror polisen att Dykes kan ha tillräckligt mycket mat och andra förnödenheter i bunkern för att hålla ut en lång tid. Polisen tror att han har elektricitet, TV och möjligtvis uppvärmning i bunkern. Det är oklart på vilket sätt Dykes är beväpnad.

”En ensamvarg”

Dykes är en krigsveteran från Vietnam och kan lida av posttraumatisk stress, skriver NBC-kanalen WSFA.

Den civilrättsliga organisationen Southern Poverty Law Center (SPLC), som bevakar amerikanska hatgrupper, undersöker nu om Dykes har kopplingar till några radikala grupperingar.

Mark Potok från SPLC säger till WSFA att Dykes har varit en ensamvarg och hållit sig undan från samhället, men att det i nuläget är oklart om han sökt likasinnade.

Försökte stoppa Dykes

Busschauffören Charles Albert Poland sköts när han försökte stoppa Jimmy Lee Dykes från att ta med sig femåringen från bussen.

Totalt fanns 21 barn på bussen när Poland sköts med upp till fyra skott.

Poland blev 66 år och jobbade som busschaufför för skolungdomar sedan 2009. Han beskrivs som glad person som älskade sitt jobb.

Runt bunkern har tungt beväpnad polis slagit en järnring och förhandlare har kontakt med Jimmy Lee Dykes.