Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Skandalkaptenen i dramatisk rättssal

Publicerad 2013-04-15

Ny uppgift: Styrmannen missuppfattade vänster för höger

Stor dramatik omgärdar dagens förhör kring lyxkryssaren Costa Concordia.

Namn efter namn på 4 209 målsägande håller på att läsas upp.

Den plågsamma proceduren väntas ta upp till sex timmar.

Ett drygt år efter olyckan ligger fartygsvraket fortfarande kvar några hundra meter från Toscanas kust i väntan på bärgningen som utnämnts till en av världens mest komplicerade.

Vid tiotiden i morse startade de förberedande åtalsförhören kring katastrofen som tog 32 människors liv när Costa Concordia den 13 januari 2012 kapsejsade  utanför ön Giglio på Italiens västkust.

Den huvudmisstänkte i haveriet - kaptenen Francesco Schettino - kom i bil med sin advokat till staden Grossetos teaterbyggnad. "Teatro Moderno" har med anledning av den mängd människor som måste höras omvandlats till rättssal inför den redan i förväg historiska rättegången.

Bland annat ska namnen på 4 209 målsäganden läsas upp och varje person i fråga presentera sig själv eller det dödsoffer som företräds.

"Skulden är inte bara Schettinos"

Italiensk media som samlats utanför teatern har rapporterat om anhöriga som befarar att det kommer att bli en utdragen plåga.

4 229 personer från 70 länder befann sig ombord när fartyget före midnatt plötsligt krängde till och på kort tid tippade ena långsidan mot en klippvägg under havet. De flesta lyckades i beckmörkret hitta till räddningsbåtarna men hundratals tvingades kasta sig i havet och försöka simma i land.

Kritiken från passagerarna har i första hand handlat om dålig information och rent av en mörkning av olyckan som ledde till att räddningsarbetet kom igång för sent och dessutom var ostrukturerat.

En av de amerikanska advokaterna på plats underströk före dagens förhör att skulden i högre grad måste riktas mot de ansvariga rederierna, Costa och Carnival.

– Skulden är inte bara Schettinos, sa John Arthur Heaves som företräder 150 målsägande.

Inför dagens rättsprocess har dessutom kritik framförts mot den förundersökning som också anses fokusera för mycket på kaptenen.

Bland de nya uppgifter som framkommit finns den att styrmannen utförde fel order strax före olyckan. Kaptenens order att gira till vänster gavs på engelska, officiellt språk ombord. Styrmannen, som är indonesier och uppges förstå engelska hjälpligt, girade istället åt höger.

Sex åtalade

Domaren Pietro Molino ska idag också precisera hur skulden anses fördelas mellan de totalt sex åtalade: förutom kaptenen också andrekaptenen  Ciro Ambrosio, styrmannen Jacob Rusli Bin samt tre andra besättningsmän.

Samtliga står anklagade för flerfaldigt dråp, de tre namngivna som befann sig på bryggan är dessutom anklagade för vållande av fartygsolycka. Övriga åtalspunkter gäller det faktum att kaptenen övergav fartyget medan passagerare fortfarande kämpade för sitt liv samt för undanhållande av information till kustbevakningen.

Kaptenen Francesco Schettino ska enligt italiensk media ha skaffat sig en provisorisk bostad i närheten av Grosseto under rättsprocessen. Han har ända sedan olycksdagen bedyrat sin oskuld och skyllt på diverse andra ur besättningen.

Schettino, som tidigt fick öknamnet "Kapten Ynkrygg", har sagt sig förstå att han är en hatad man men understrukit att han inte ångrar någonting i sitt agerande under den ödesdigra natten.

"Jag ångrar ingeting"

– Folk förstår inte. Jag ångrar ingenting.

Under en minnesceremoni på ettårsdagen av olyckan samlades en stor mängd överlevande samt anhöriga till de 32 dödsoffren till en mässa på en båt som ankrade upp intill Costa Concordias vrak.

– Ett år senare är vi fortfarande traumatiserade, förklarade en fransk överlevande, Violet Morreau, som befann sig i fartygets restaurangavdelning med 10 släktingar när fartyget styrde in mot klipporna utanför ön Giglio.

Timmarna som följde har hon försökt förtränga men måste från och med idag återuppleva i sitt minne.

Åtalsförhören som startar idag väntas pågå till 20 juli och sedan väntar huvudrättegången, planerad till hösten.